Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Lupus erythematodes

Wat kunt u zelf doen?

Het beste dat u kunt doen tegen uw ziekte is uw medicijnen innemen zoals afgesproken met uw arts. Als u huidklachten heeft, is het belangrijk uzelf te beschermen tegen de zon.

Huidklachten
Probeer zonlicht te vermijden of gebruik in ieder geval een goede sunblock met een beschermingsfactor van tenminste 30. Draag een hoed met brede rand en kleding die voldoende beschermt. Het is belangrijk dat u niet rookt. Er zijn aanwijzingen dat roken de genezing van de huidafwijkingen belemmert.

Pijnlijke vingers en tenen
Warmte helpt meestal goed als uw vingers en tenen pijnlijk zijn door het fenomeen van Raynaud. Sommige mensen hebben er baat bij om vaak handschoenen te dragen als zij naar buiten gaan, zo nodig zelfs in de zomer. Het is belangrijk dat u niet rookt. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor de klachten bij het fenomeen van Raynaud verergeren.

Niet roken
Het is voor alle mensen met lupus erythematodes zeer belangrijk om niet te roken. Reden hiervoor is niet alleen dat roken de genezing van de huidafwijkingen kan belemmeren en de klachten van het fenomeen van Raynaud kan verergeren. Bij systemische lupus bestaat bovendien een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en op botontkalking en roken bevordert het ontstaan hiervan.

Algemene informatie over hoe u met lupus kunt omgaan, leest u bij omgaan met.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Lupus erythematodes?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?