Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Lupus erythematodes

Wat kunt u beter wel en niet eten?

Bij Lupus Erythemathodes (LE) hoeft u geen speciaal dieet te volgen. Ook bij deze aandoening is een gezonde gevarieerde voeding  belangrijk. Er zijn geen voedingsmiddelen die we kunnen aanraden of juist afraden, afgezien van één voedingsmiddel, alfalfa.

Alfalfa en LE
Het is gebleken dat mensen met LE soms een opvlamming van de huidklachten ervaren na het eten van alfalfa. Het is niet helemaal duidelijk welke stof hier verantwoordelijk voor is. Omdat voldoende gebleken is dat alfalfa een negatieve uitwerking op uw klachten kan hebben is het dus raadzaam om alfalfa te vermijden als u LE heeft.

Mond en slikklachten
Bij LE kunt u last krijgen van zweertjes in de mond (aften), droogte of tandvleesontstekingen. Heeft u hierdoor problemen met of pijn bij kauwen en slikken, dan kunt u uw voeding hierop aanpassen. Kijkt u bij mond- en slikklachten voor tips over voeding bij mond- of slikklachten.

Vitamine D
Vanwege de huidklachten krijgen mensen met LE vaak het advies om zonlicht te vermijden. Zonlicht levert vitamine D voor het lichaam. Heeft u LE, en mag u niet in de zon van uw arts? Dan is het verstandig om met uw arts te bespreken of u een vitamine D-supplement moet gaan gebruiken.

Meer informatie
Meer informatie en adviezen over voeding en LE kunt u ook krijgen van uw (huis-)arts of een diëtist. Lees hier meer over voeding en reuma.

 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Lupus erythematodes?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?