Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Lupus erythematodes

Lupus erythematodes en een kinderwens

Lupus hoeft een kinderwens meestal niet in de weg te staan. Bespreek het wel tenminste een jaar tevoren met uw arts als u kinderen wilt. Bepaalde medicijnen kunnen een slechte invloed hebben op uw vruchtbaarheid of op uw ongeboren kind. En als u een bepaalde antistof in uw bloed heeft, kan uw kind een afwijking aan huid of hart hebben.

Als bij systemische lupus de ziekte actief is, bestaat er een verhoogd risico dat de ziekte tijdens de zwangerschap verder opvlamt. Het is erg belangrijk dat u pas zwanger wordt als de ziekte minstens een half jaar niet meer actief is.
Mocht u medicijnen gebruiken, waarmee u niet zwanger mag worden, dan moeten deze medicijnen eerst vervangen worden door andere middelen en na het wijzigen van de medicijnen moet de ziekte tenminste een half jaar niet meer actief geweest zijn voordat u zwanger wordt.

Als de ziekte wel actief is, loopt u een groter risico op een miskraam, een te vroeg of te klein geboren kind en ernstige zwangerschapsproblemen zoals zwangerschapsvergiftiging. Laat u daarom altijd door een reumatoloog en gynaecoloog begeleiden.

Als u eenmaal zwanger bent, heeft u meer kans dat de ziekte weer opvlamt. Als dat gebeurt, kan uw arts prednison, azathioprine en hydroxychloroquine voorschrijven. Deze medicijnen zijn niet slecht voor de baby. Bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers en cyclofosfamide kunnen wel slecht zijn.
Heeft u systemische lupus erythematodes, dan moet u regelmatig gecontroleerd worden op uw bloeddruk, trombose en zwangerschapsvergiftiging.

Is lupus erythematodes erfelijk?
Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat lupus een erfelijke ziekte is. Maar in sommige families komt het wel vaker voor.

Als u ook de antistof anti-SSA en/of anti-fosfolipiden antistoffen in uw bloed heeft, kan uw kind bij de geboorte afwijkingen van huid en hart hebben. De hartafwijking die uw baby kan hebben, is een zogenaamde 'hartblokkade'. Dat betekent dat uw kind een trage hartslag heeft. Deze aandoening gaat niet meer over, maar is goed te behandelen. Als uw baby huidafwijkingen heeft, gaan deze wel weer over. Meestal gebeurt dit als u stopt met borstvoeding. Zowel vrouwen met systemische lupus als vrouwen met cutane lupus kunnen de antistof anti-SSA in het bloed hebben.

Als u lupus heeft en al eerder een kindje met een hartritmestoornis kreeg, is de kans op een hartritmestoornis bij een volgende zwangerschap groter.

Algemene informatie over een kinderwens hebben en zwanger zijn leest u bij vruchtbaarheid en zwangerschap.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Lupus erythematodes?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?