Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Lupus erythematodes

Wat merkt u van lupus erythematodes?

Systemische Lupus erythematodes kan verschillende klachten geven. De klachten zijn huidproblemen, koorts, gewichtsverlies en vermoeidheid.  U kunt daarnaast ook last krijgen van uw interne organen.

Gewrichten en pezen
Gewrichtsklachten komen vaak voor bij mensen met systemische lupus. U kunt last krijgen van gewrichtspijn (artralgie) en gewrichtsontstekingen (artritis). Bij gewrichtsontstekingen zijn de gewrichten niet alleen pijnlijk maar ook stijf, dik en warm. De pijn kan zelfs uw nachtrust verstoren. U zult vooral 's ochtends stijf zijn. De gewrichtsontstekingen leiden gelukkig zelden tot beschadigingen. Soms raken peesscheden ontstoken.

Hart
U kunt ook een ontsteking aan uw hart krijgen. Een ontsteking aan het hartzakje (pericarditis) komt het meeste voor. Het buitenste hartvlies ontsteekt en er hoopt zich vocht op rond het hart. Soms raken de hartspier zelf (myocarditis) of de hartkleppen (endocarditis) ontstoken. Ook kunnen de vaten van het hart ontsteken en kunt u verschijnselen van een hartinfarct krijgen.

Klachten die kunnen wijzen op een hartafwijking zijn:

• Pijn op de borst
• Kortademigheid
• Koorts
• Hartkloppingen

Waarschuw meteen een arts als u pijn op de borst krijgt of kortademig wordt.

Nieren
Nierontsteking (nefritis) komt bij systemische lupus ook regelmatig voor. Als een nierontsteking vroegtijdig wordt opgespoord dan is dit in het algemeen goed te behandelen. Meestal zult u er echter niet veel van merken als uw nieren ontstoken zijn. Daarom is het belangrijk dat uw arts uw urine, bloed en bloeddruk regelmatig onderzoekt om ontsteking op tijd op te sporen.

Longen
Als u steeds moet hoesten, pijn heeft als u diep doorzucht, kortademig bent of koorts heeft, kan dit wijzen op een:

• longontsteking (pneumonie)
• ontsteking van het longvlies (pleuritis)
• bloedstolsel in de longvaten (longembolie)

Hersenen en zenuwstelsel
Bij systemische lupus kunnen verschillende aandoeningen van het zenuwstelsel voorkomen. Zoals een:

• stolsel in de bloedvaten van de hersenen. Dit geeft klachten zoals verlammingen, spraakstoornissen, scheve mond en minder tastgevoel in uw vingers
• ontsteking van de vaten in de hersenen. Dit geeft hoofdpijn, epileptische aanvallen en psychische veranderingen (bijvoorbeeld somberheid, geheugenstoornissen en hallucinaties)
• ontsteking van de zenuwen of het ruggenmerg. Deze ontstekingen leiden soms tot krachtverlies, tintelingen

Bloed
Bij systemische lupus kunt u een tekort krijgen van bepaalde bloedcellen. Als u te weinig rode bloedcellen heeft, dan krijgt u bloedarmoede. U wordt moe, uw conditie gaat achteruit en u kunt het vaker koud hebben.

Als u te weinig witte bloedcellen heeft, loopt u meer kans op infecties en duurt het langer voordat ontstekingen en kleine wondjes genezen.

U kunt ook een tekort krijgen aan bloedplaatjes. Hierdoor loopt u een groter risico op bloedingen. Als u te weinig bloedplaatjes heeft, is dat meestal te zien aan grote bloeduitstortingen of kleine rode stippen op uw huid.

Met bloedonderzoek kan uw arts er snel achterkomen of u een tekort aan bepaalde bloedcellen heeft.

Trombose en longembolie
Sommige mensen met systemische lupus hebben een verhoogd risico op het ontstaan van stolsels in de bloedvaten. Hierdoor kan trombose of een longembolie ontstaan. De kans hierop is vooral aanwezig als u speciale antistoffen in uw bloed heeft, de zogenaamde antifosfolipiden-antistoffen. Als deze antistoffen aanwezig zijn in uw bloed, is ook de kans op een miskraam of op een tekort aan bloedplaatjes vergroot.

Fenomeen van Raynaud
Veel mensen met systemische lupus hebben last van het fenomeen van Raynaud. Dit is een aandoening waarbij de bloedvaatjes in uw vingers of tenen tijdelijk vernauwen. Uw vingers of tenen krijgen daardoor niet genoeg bloed, kunnen pijn doen, dik en stijf worden en wit of blauw verkleuren. Als een bloedvat echt afgesloten wordt, kunt u op die plaats een wondje krijgen en het weefsel kan afsterven (necrose).

Huid en slijmvlies
Huidafwijkingen komen bij bijna iedereen met lupus voor. Dit zijn de meest voorkomende problemen:

• Vlindervormige rode huidafwijking op de wangen, neus en rug
• Jeuk
• Haaruitval (leidt meestal niet tot kaalheid)
• Huidontstekingen met een verdikte huid en rode vlekken
• Zonneallergie
• Littekens (door de huidafwijkingen)
• Zweertjes in de mond (aften)
• Puntvormige bloedinkjes waarbij het lijkt alsof u een splinter in uw huid of onder uw nagels heeft

Koorts
Als u koorts krijgt, hoeft dit niet altijd te betekenen dat dit door lupus komt. U kunt natuurlijk ook gewoon de griep hebben. Neem voor de zekerheid toch contact op met uw huisarts om uit te zoeken wat er precies aan de hand is.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Lupus erythematodes?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?