Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Lupus erythematodes

Hoe ontstaat lupus erythematodes?

Drug induced lupus erythematodes wordt veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen. Waardoor de andere vormen van lupus veroorzaakt worden, is niet bekend.

Het is wel bekend dat cutane en systemische lupus auto-immuunziekten zijn. Een auto-immuunziekte is een stoornis van het afweersysteem. Uw afweersysteem heeft de taak om in uw lichaam alles op te sporen wat niet 'eigen' is en dat te bestrijden. Het zorgt er zo voor dat u niet ziek wordt als u bijvoorbeeld bacteriën en virussen in uw lichaam krijgt.

Als u een auto-immuunziekte heeft, werkt dit systeem niet goed. Uw afweersysteem gaat in gevecht met cellen uit uw eigen lichaam. Bijvoorbeeld met de cellen in uw huid of interne organen. Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt.

Het weer
Het is niet bewezen dat het weer lupus erythematodes veroorzaakt. Wel is het zo dat mensen met reuma soms baat hebben bij warmte of kou en last kunnen hebben van vochtige lucht. Als u een vorm van cutane lupus heeft, dan is ultraviolet licht slecht voor uw aandoening. Bij systemische lupus kan ultraviolet licht niet alleen tot een toename van de huidafwijkingen leiden maar ook tot het optreden of verergeren van andere klachten van de systemische lupus zoals koorts of gewrichtsklachten.

Andere factoren
Er zijn aanwijzingen dat andere factoren zoals hormonen, erfelijke aanleg, ultraviolet licht en sommige medicijnen ook een rol spelen bij het ontstaan van lupus. Hoe dat precies werkt, is niet bekend.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Lupus erythematodes?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?