Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

MCTD

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Mixed connective tissue disease (MCTD) is nog niet te genezen. De behandeling is gericht op de bestrijding van de symptomen. Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van de klachten die u heeft.

Combinatie van symptomen
Omdat MCTD een combinatie van symptomen heeft, krijgt u geen standaardbehandeling. Afhankelijk van de organen die zijn aangetast en de ernst daarvan, kiest uw arts voor een behandeling zoals die ook bij vormen van lupus of sclerodermie wordt toegepast.

Ontstekingen
Vooral in het begin krijgt u bij ontstekingsverschijnselen soms een corticosteroïd. Corticosteroïden remmen ontstekingsreacties en onderdrukken auto-immuunreacties op lichaamseigen stoffen.

Kou en doorbloeding
Bij ernstige vormen van het fenomeen van Raynaud kunt u vaatverwijdende medicijnen of zalven gebruiken. Ook oefeningen, massage en warmte kunnen uw klachten verminderen.

Huidklachten
Bescherm uw handen en voeten goed tegen kou en verwondingen. Hiermee voorkomt u zweertjes. Oefen- of fysiotherapie kan zinvol zijn, onder andere om ervoor te zorgen dat u geen last krijgt van verkrommingen door een strakke, stugge huid.

Klachten aan de organen
MCTD kan klachten geven aan uw organen, zoals aan de longen, het hart of de nieren. Bij longklachten kunt u last krijgen van vocht in of rond de longen of bindweefsel in de longen. Dit kan kortademigheid veroorzaken. Ook kunt u misschien last krijgen van een  ontsteking van het longvlies. In het geval van hartklachten kan het hartzakje of de hartspier ontstoken raken. Bij nierklachten kunt u nierfilterontsteking krijgen.

Klachten aan uw organen worden apart behandeld door verschillende specialisten, zoals een longarts of een cardioloog. Deze specialisten bepalen welke behandeling of medicijnen voor uw klacht geschikt zijn.
 


 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?