Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Myositis

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Als de myositis actief is, is het belangrijk dat u rust neemt. Ook medicijnen kunnen u helpen. Tegen de verschillende klachten kunt u verschillende medicijnen gebruiken.

Klassieke reumaremmers
Prednison, methotrexaat en azathioprine zijn ontstekingsremmende medicijnen. Als u polymyositis of dermatomyositis heeft, kunnen deze medicijnen u helpen. Bij inclusion body myositis hebben ontstekingsremmende medicijnen helaas geen effect.

Prednison
Prednison is een medicijn dat is afgeleid van een hormoon dat uw lichaam aanmaakt in de bijnier. Het onderdrukt de reacties van uw afweersysteem. Als de myositis actief is, heeft u een hoge dosis prednison nodig. Het werkt snel en kan de spierontsteking remmen. Hoe eerder de spierontsteking geremd wordt, hoe minder spiercellen kapotgaan en hoe meer spierkracht u over houdt. De dosering wordt afgestemd op uw lichaamsgewicht. Meestal ligt de dosering tussen de 60 tot 70 milligram prednison per dag.

Als u zich al ziek en koortsig voelt zult u in het ziekenhuis opgenomen worden voor de prednisonbehandeling. U krijgt een hoge dosis prednison tot uw spierkracht herstelt en/of de CPK-waarden in uw bloed dalen. Gemiddeld duurt een behandeling met een hoge dosis vier weken. Daarna kunt u langzaam gaan minderen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat u op een zo laag mogelijke dosering uitkomt. Prednison kan soms ernstige bijwerkingen geven. Uw arts zal u daarom goed in de gaten houden.

Methotrexaat
Als u een paar dagen prednison gebruikt, zal uw arts u vaak ook methotrexaat gaan geven. U neemt het medicijn eenmaal per week in. Het middel heeft hetzelfde effect als prednison, maar het begint pas later te werken. Het kan 2 tot 3 maanden duren voordat methotrexaat effect heeft. Als het eenmaal werkt, heeft u aan een kleinere hoeveelheid prednison genoeg. Methotrexaat kan bijwerkingen geven. Daarom zal uw arts vooral in het begin uw bloed regelmatig onderzoeken.

Azathioprine
Azathioprine heeft hetzelfde effect als methotrexaat en wordt ook gebruikt in combinatie met prednison. Azathioprine neemt u dagelijks in. Ook hierbij zal uw arts in het begin uw bloed regelmatig controleren.

Overige behandelingen
Soms helpt een behandeling met prednison in combinatie met methotrexaat of azathioprine niet. Uw arts kan u dan behandelen met ciclosporine, gammaglobuline of plasmaferese.

Behandeling van uw klachten

Gewrichtspijn
Omdat gewrichtspijn kan verergeren als u beweegt, is rust een belangrijk middel tegen pijn. Volledige (bed)rust kan echter tot andere problemen leiden. Het is daarom belangrijk dat u zorgt voor lichaamsbeweging, het liefst onbelast. Gewrichtspijn kan vaak goed worden bestreden met paracetamol. Als dit niet voldoende werkt of als uw gewricht ontstoken is, dan kunt u ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) proberen.

Koorts
Als de myositis actief is, is het belangrijk dat u rust neemt. Ook medicijnen kunnen u helpen. Tegen de verschillende klachten kunt u verschillende medicijnen gebruiken.

Slikproblemen
Problemen met slikken zijn moeilijk te behandelen. Als een verdikking van de slokdarm de oorzaak is, kan een operatie u helpen. Ook zijn er medicijnen die de spieren van de slokdarm weer wat sterker kunnen maken.

Zuurbranden
Als de sluitspier van uw slokdarm onvoldoende werkt, krijgt u last van zuurbranden of een pijnlijk gevoel achter uw borstbeen. Medicijnen kunnen daar iets tegen doen. De bekendste zijn omeprazol en pantoprazol.

Huid
Een ontstoken huid kunt u behandelen met medicijnen die ook de ontsteking van de spieren remmen. Verder kunnen zalven, meestal vermengd met prednisonachtige medicijnen, de klachten verlichten.

Droge huid
Heeft u last van een droge huid? Probeer dan vochtinbrengende lotions voor een gevoelige huid. Zet ook een luchtbevochtiger neer in uw huis.

Kortademigheid
Als u kortademig bent, kunt u verschillende dingen doen, afhankelijk van de reden van uw kortademigheid. Bent u kortademig:

  • omdat uw longen aangetast zijn? Extra zuurstof kan u helpen.
  • omdat u zwakke ademhalingsspieren heeft? Oefen- of fysiotherapie kan nuttig zijn.
  • omdat uw hart minder goed pompt? Hartversterkende middelen of plastabletten kunnen u helpen
  • vanwege een verhoogde bloeddruk in de longslagader? Uw arts zal u behandelen met bloeddrukverlagende medicijnen.


Hoestbuien
Hoestdrankjes, codeïnetabletten of astmamedicijnen die u inhaleert kunnen helpen om het hoesten te voorkomen of te verminderen.

Fenomeen van Raynaud
Bij sommige mensen met het fenomeen van Raynaud kunnen vaatverwijdende medicijnen of zalven helpen tegen de pijn en verkleuringen van de vingers. Soms kan het nuttig zijn om een behandeling toe te passen waarbij zenuwbanen worden geblokkeerd om te voorkomen dat een pijnprikkel de hersenen bereikt. Voor zo'n behandeling kunt u terecht in een centrum voor pijnbehandeling.

Lees meer
Lees meer over medicijnen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Myositis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?