Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Myositis

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om te kunnen vaststellen of u myositis heeft, zal uw arts precies willen weten welke klachten u heeft. Ook zal hij verschillende onderzoeken doen: om te kijken of uw spieren ontstoken zijn en om andere aandoeningen uit te sluiten.

Uw klachten
Om te kijken welke klachten u precies heeft, zal uw arts met u praten. Hij zal vooral willen weten of u last heeft van pijn en krachtverlies in uw arm- en beenspieren. Als u myositis heeft, zult u hier waarschijnlijk al een paar weken last van hebben. Het is ook mogelijk dat u zich een beetje voelt alsof u griep of een verkoudheid heeft. Myositis lijkt daar in het begin erg op. Het verschil is dat de klachten bij myositis met de dag erger worden.

Bloedonderzoek
Als u een ontsteking heeft, dan is dat meestal in uw bloed te zien. Uw arts kan een bezinkingstest uitvoeren. Als uw rode bloedlichaampjes heel snel zakken, dan betekent dit meestal dat u ergens in uw lichaam een ontsteking heeft. Deze test laat niet zien wáár in uw lichaam de ontsteking zit.

Uw arts kan uw bloed ook testen om te kijken of er creatininefosfokinase (CPK) in zit. Dit zijn enzymen die in uw bloed terechtkomen doordat spiercellen die kapotgaan worden afgebroken. Als u veel van deze enzymen in uw bloed heeft, kan dat betekenen dat uw spiercellen ontstoken zijn en dus kapot zijn.
 
Uw arts kan ook kijken of u autoantistoffen in uw bloed heeft. Dit zijn stoffen die uw lichaam aanmaakt als uw afweersysteem niet goed werkt en uw lichaam gaat vechten tegen de eigen cellen. Mensen met myositis hebben vaak deze autoantistoffen in hun bloed.

Spieronderzoek
Een elektromyogram (EMG) is een spieronderzoek waarbij uw arts naaldjes in uw huid brengt. Deze naaldjes meten de tijd die uw zenuwen nodig hebben om een prikkel aan uw spier door te geven. Als deze tijd afwijkend is, kan dat komen doordat uw spieren ontstoken zijn.

Spier- en/of huidweefselonderzoek
Om te onderzoeken welke vorm van myositis u heeft, kan uw arts ervoor kiezen een biopsie te doen. Onder plaatselijke verdoving haalt hij dan een stukje levend weefsel (biopt) uit uw spier of huid. Onder de microscoop kan uw arts vervolgens zien of het weefsel van de spier of huid ontstoken is.

Aanvullende onderzoeken
Als uw arts eenmaal weet dat u myositis heeft, wil hij waarschijnlijk onderzoeken hoe ernstig de ziekte bij u is en hoe deze verloopt. Daarvoor kan hij verschillende onderzoeken doen:

• Spierkrachtmeting
• Longfunctieonderzoek
• Slokdarmonderzoek
• Hartonderzoek

Spierkrachtmeting
Bij een spierkrachtmeting wordt gemeten hoe sterk uw verschillende spiergroepen zijn. Dit onderzoek wordt meestal door een oefen- of fysiotherapeut uitgevoerd.

Longfunctieonderzoek
De spieren in uw borstwand zorgen ervoor dat u kunt inademen: de borstinhoud wordt dan groter en uw longen stromen vol lucht. Bij myositis kunnen de borstspieren zwakker zijn door de ontsteking. Daardoor kunt u minder krachtig inademen en krijgt u minder lucht in uw longen. Hierdoor kunt u kortademig worden, zelfs als u zich maar een klein beetje inspant. Met een longfunctieonderzoek kan uw arts onderzoeken of dit bij u het geval is.

Door myositis kunt u ook last krijgen van te veel bindweefsel in uw longen. Als u dit heeft, kan er minder zuurstof naar uw bloed. Met een longfunctietest, een röntgenfoto of een scan kan uw arts onderzoeken of u dit heeft.

Slokdarmonderzoeken
Als uw slikspieren ontstoken zijn, heeft u moeite met slikken. Werkt de sluitspier onderaan de slokdarm niet goed, dan krijgt u maagzuur in uw slokdarm, vooral als u ligt of buigt. Dit geeft pijn of een branderig gevoel achter uw borstbeen. Als u contrastpap inslikt, kan uw arts op een slikfoto zien of u een van deze problemen heeft.

Het is mogelijk dat er op de slikfoto niets bijzonders te zien is, terwijl u toch een branderige pijn achter uw borstbeen heeft. Dan heeft u misschien een verminderde druk in uw slokdarm. Uw arts kan dit vaststellen met een manometrie. Voor dit onderzoek slikt u een slangetje in met een drukmetertje erop. Uw arts kan zo de druk in uw slokdarm meten.

Hartonderzoek
Om te kijken of uw hartzakje ontstoken is, kan uw arts een hartfilmpje maken en een geluidsonderzoek doen van uw hart (echocardiogram of ECG).

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Myositis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?