Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Myositis

Hoe verloopt myositis?

Myositis gaat niet over. Spiercellen gaan stuk door de ontsteking en uw lichaam vervangt deze niet. Uw spieren verliezen hun kracht. De ontstekingen kunnen terugkomen, ook als ze lang zijn weggebleven.

Als u myositis heeft, is het belangrijk om snel met een behandeling te beginnen. Hoe sneller u de ontsteking remt, hoe minder spiercellen er kapotgaan en hoe minder kracht u verliest. Als de aandoening tot rust komt, kunt u de spiercellen die niet zijn aangetast trainen. Daardoor kunnen uw spieren weer sterker worden. Maar ze worden nooit meer zo sterk als ze waren.

Als u snel begint met een behandeling is de kans op afwijkingen aan uw longen en slokdarm ook kleiner. Als u eenmaal te veel bindweefsel in uw longen heeft of als de sluitspier van uw slokdarm verslapt is, is daar weinig meer aan te doen.

Polymyositis en dermatomyositis
Als u polymyositis of dermatomyositis heeft, dan kunt u de ontstekingen waarschijnlijk tot rust brengen met medicijnen. Hopelijk zijn er dan nog niet te veel spiercellen aangetast en zitten er geen afwijkingen in uw longen, slokdarm of hartzakje.

Soms werken medicijnen onvoldoende. Uw spieren kunnen dan zo veel van hun kracht verliezen dat u een scootmobiel of rolstoel nodig heeft. Ook kunt u een behandeling met zuurstof nodig hebben als de spieren in uw longen hun werk niet meer goed doen, of als u te veel bindweefsel in uw longen krijgt.

Niemand weet waarom de ziekte soms mild en soms ernstig verloopt. Het risico blijft aanwezig dat u weer ontstekingen in uw spieren krijgt, ook als de aandoening al een hele tijd rustig is. Over het algemeen geldt: hoe langer het geleden is dat uw myositis actief was, hoe kleiner de kans is dat het weer opvlamt.

Inclusion body myositis
Als u inclusion body myositis heeft, dan worden de spieren in uw onderarmen- en benen steeds zwakker. Medicijnen helpen niet. Uiteindelijk krijgt u meestal ernstig verlies van spierkracht.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Myositis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?