Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Ongeclassificeerde artritis

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak zal uw arts bloedonderzoek laten doen. Dit gebeurt om andere reumatische ziekten aan te tonen of juist uit te sluiten. Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt. Bloedonderzoek en röntgenonderzoek kunnen ook nuttig zijn om de ziekte te volgen.

Vermoedelijke diagnose
Uw arts kan op basis van uw klachten en het lichamelijk onderzoek een vermoedelijke diagnose stellen. Vaak laat hij ter aanvulling bloedonderzoek doen en eventueel een röntgenfoto maken. Dit gebeurt om andere aandoeningen vast te stellen of juist uit te sluiten.

Bloedonderzoek
Ongeclassificeerde artritis is niet met een specifieke test aan te tonen. Wel kan er een verhoogde ontstekingsfactor (BSE) of C-reactief proteïne (CRP) in het bloed aanwezig zijn. Maar dit geldt niet voor iedereen met ongeclassificeerde artritis. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en de CRP-waarde (of een van beide).

Uw arts gebruikt de BSE- en de CRP-waarde vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te kunnen volgen. Voor het stellen van de diagnose zijn deze waarden minder belangrijk. Vaak zijn BSE en CRP niet of nauwelijks verhoogd terwijl iemand tóch een ongeclassificeerde artritis heeft.

Reumafactoren zijn bij ongeclassificeerde artritis vaak niet aantoonbaar in het bloed. De arts zal ook het bloed laten onderzoeken op een eventuele infectie die u heeft gehad.

Röntgenfoto
Meestal is de röntgenfoto van de ontstoken gewrichten bij de eerste diagnose nog helemaal normaal. Toch kan het belangrijk zijn om deze foto te maken. Uw arts kan dan namelijk latere röntgenfoto's met de eerste foto vergelijken. Zo kan hij het verloop van uw aandoening volgen. Bij een ernstiger vorm van ongeclassificeerde artritis kunnen op de röntgenfoto gewrichtsbeschadigingen te zien zijn. Zulke beschadigingen heten erosies.

Ongeclassificeerde artritis (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?