Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Osteoporose

Welke behandelaars kunnen u helpen?

De reumatoloog is de medisch specialist voor osteoporose. Meestal is hij uw hoofdbehandelaar. Daarnaast krijgt u te maken met andere behandelaars waar u wel of geen verwijzing voor nodig heeft.

Reumatoloog
De reumatoloog is een medisch specialist met speciale kennis over reumatische aandoeningen. Hij kan bij vaststellen of u osteoporose heeft. Wordt uw osteoporose door een vorm van reuma veroorzaakt, dan is ook de reumatoloog in principe ook voor die vorm van reuma uw hoofdbehandelaar. Als het nodig is verwijst uw reumatoloog u naar een andere specialist of hulpverlener.

Endocrinoloog
Soms komt u met osteoporose bij een endocrinoloog. Dit is een medisch specialist met kennis over hormonale aandoeningen die kunnen leiden tot secundaire osteoporose. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

Fractuurpolikliniek
Er bestaan poliklinieken waar botbreuken worden behandeld. Zo'n 'fractuurpolikliniek' maakt vaak deel uit van de afdeling reumatologie, endocrinologie of geriatrie. Bent u bij een van deze afdelingen onder behandeling dan kunt u verwezen worden naar de fractuurpolikliniek. Hier wordt onderzocht of u osteoporose heeft, als u kortgeleden iets heeft gebroken en als u 50 jaar of ouder bent. Ook wordt er onderzocht of u een verhoogd risico heeft om opnieuw iets te breken. Heeft u geen verhoogd risico, dan krijgt u adviezen over uw leefstijl. Heeft u wel een verhoogd risico op een botbreuk dan wordt binnen deze polikliniek gestart met de behandeling van osteoporose. Meestal wordt u na de start van de behandeling nog een keer gecontroleerd. Daarna neemt uw huisarts de behandeling over.

Valpreventie
Omdat u met osteoporose een hoger risico heeft op een botbreuk, is het verstandig om te voorkomen dat u valt. Overleg met uw arts of u een verhoogd risico loopt om te vallen. Zo nodig kan uw arts u naar een oefen- of fysiotherapeut verwijzen. Deze kan u helpen met kracht- en balanstraining. Het is gebleken dat kracht- en balanstraining het aantal valpartijen kan verminderen bij mensen die regelmatig vallen, snel uit balans zijn of weinig spierkracht hebben.

Ook een zogeheten valpolikliniek kan u helpen om uw risico op een valpartij te verminderen. Dit is een gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis waar u onderzocht en begeleid wordt. U wordt naar een valpolikliniek verwezen als u drie keer of meer bent gevallen in een jaar en een botbreuk heeft gehad.

Osteoporoseverpleegkundige
De verpleegkundige speelt ook een grote rol in uw behandeling. De verpleegkundige geeft voorlichting over de aandoening en hoe u hiermee kunt omgaan. Als u binnen de fractuurpolikliniek naar een verpleegkundige wordt verwezen, heet deze 'osteoporoseverpleegkundige'.

Oefen- of fysiotherapeut
De oefen- of fysiotherapeut (fysio-, Cesar-, Mensendieck-) helpt u uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen en leert u een goede lichaamshouding aan.

Ergotherapeut
De ergotherapeut leert u hoe u zó kunt bewegen, dat u uw gewrichten zo min mogelijk belast bij uw dagelijkse activiteiten. Zoals bij eten, drinken, douchen, aan- en uitkleden en het huishouden doen. Ook geeft de ergotherapeut adviezen over hulpmiddelen en leert u omgaan met die hulpmiddelen.

Maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker begeleidt u wanneer u moeite heeft met het accepteren van uw aandoening en uw veranderde rol in de maatschappij. Denk hierbij aan uw rol in het gezin, relatie of op het werk. Daarnaast kan de maatschappelijk werker u begeleiden bij het aanvragen van hulp en aanpassingen.

Psycholoog
Het hebben van osteoporose kan veel invloed hebben op uw leven en hoe u zich voelt. Een psycholoog kan u helpen met het verwerkingsproces. Dit kan onder andere met gedragstherapie.


 

Osteoporose (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?