Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Osteoporose

Wat merkt u van osteoporose

U merkt vaak pas dat u osteoporose heeft wanneer u een bot breekt. Of u merkt het doordat u kleiner van lengte wordt. Dit komt doordat uw rugwervels langzaam inzakken.

Botontkalking merkt u niet
U merkt het meestal niet dat u last van botontkalking heeft, totdat u een bot breekt. Op dat moment krijgt u klachten. U voelt pijn, uw houding verandert of het bot verandert van stand. Botbreuken door osteoporose komen vaak voor in de ruggenwervels, de pols of de heup.

Heftige pijn in de rug
Als een wervel spontaan inzakt, ontstaat bij veel mensen een heftige pijn in de rug, die na een aantal weken weer vermindert. Een ingezakte wervel verhoogt vervolgens de kans op inzakking van andere wervels. Als er meerdere wervels inzakken, leidt het tot meer pijn in de rug, met name bij bewegen. Helaas is een ingezakte wervel niet te herstellen, zoals bij het breken van bijvoorbeeld uw pols of heup.

Ongeveer een derde van de patiënten krijgt tijdelijk pijnklachten na een ingezakte wervel.

versterkte kromming bovenrug bij osteoporose

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: verkromming van de bovenrug bij osteoporose

U wordt kleiner
Naarmate er meer wervels inzakken, wordt de wervelkolom korter. U kunt daarbij 5 tot 15 cm kleiner worden. U kunt zelf nagaan of dit het geval is: vergelijk hiervoor uw huidige lengte met de lengte die u vroeger had. Door de inzakkende wervels krijgt u bredere flanken. Soms raakt uw onderste rib de rand van uw bekken (de bekkenkam). Dat is erg pijnlijk. Ook kunt u een voorovergebogen houding krijgen. Zo'n houding heet een kyfose.

Osteoporose (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?