Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Osteoporose

Hoe verloopt osteoporose?

Osteoporose ontstaat geleidelijk. Vaak wordt pas na een botbreuk duidelijk dat u osteoporose heeft. Uw rugwervels zakken in, wat veel pijn geeft. Of u breekt bijvoorbeeld uw arm of been bij een onschuldige struikeling.

Geleidelijk begin zonder klachten
Osteoporose is een 'stille ziekte'. De aandoening begint geleidelijk, zonder klachten. Zolang u niets breekt is er ogenschijnlijk niets aan de hand. Het is mogelijk dat u of uw arts tijdig de risicofactoren herkent. Als de arts osteoporose tijdig bij u vaststelt, kan osteoporose in een vroeg stadium behandeld worden. Hierdoor kan de botdichtheid verbeteren of zelfs weer normaal worden. Waarschijnlijk is het dan wel nodig dat u extra aandacht gaat schenken aan uw voeding en dagelijkse beweging. Met bewegen belast u uw botten waardoor ze sterker worden.

Diagnose vaak na botbreuk
Vaak blijkt pas dat u osteoporose heeft, nadat u iets heeft gebroken. De kans is groot dat u dan opnieuw iets breekt. Bent u 50 jaar of ouder, dan is een botbreuk een reden om te onderzoeken of u osteoporose heeft.

Ruggenwervels ingezakt
Van spontane wervelinzakkingen kunt u veel pijn hebben. Deze pijn wordt meestal minder als de wervels zich na een tijdje op de nieuwe situatie hebben ingesteld. Een wervelinzakking is ook een botbreuk, het is ook dan belangrijk om aanvullend onderzoek te laten doen.

Osteoporose (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?