Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Palindroomreuma

Wat is palindroomreuma?

Palindroomreuma is een zeldzame ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in een of enkele gewrichten. Deze ontstekingen komen in aanvallen voor.

Vrij zeldzaam
Palindroomreuma is een vrij zeldzame ziekte die ongeveer even vaak bij mannen als bij vrouwen voorkomt. De klachten beginnen op volwassen leeftijd, meestal tussen het 30ste en 60ste levensjaar.

In aanvallen
Palindroomreuma is een aandoening waarbij aanvallen van gewrichtsontstekingen voorkomen in een of enkele gewrichten. Palindroom komt van het Griekse woord palindromis dat terugkerend betekent. Tijdens een aanval heeft u last van pijn, uw gewricht zwelt op en u kunt minder goed bewegen. Ook kunt u koorts krijgen. Soms raakt ook het weefsel rondom het gewricht ontstoken. Dit heet periartritis. De aanvallen gaan normaal gesproken binnen een week over.

Ontwikkeling tot andere aandoening
Het is mogelijk dat u een reumafactor in uw bloed heeft. De kans is dan groot dat de aandoening zich ontwikkelt tot reumatoïde artritis (RA). Ook gebeurt het soms dat palindroomreuma zich ontwikkelt tot SLE (systemische lupus erythematodes).

De aanvallen kunnen in de loop van de tijd in aantal afnemen.

Palindroomreuma (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?