Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Palindroomreuma

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak kan uw arts de diagnose palindroomreuma al stellen op basis van uw klachten. De ziekte treedt op in aanvallen. Tijdens een aanval is uw bloedbezinkingssnelheid vaak te hoog. Uw arts kan röntgenonderzoek en een gewrichtspunctie doen om andere ziekten uit te sluiten.

Kenmerkend patroon
Uw arts kan de diagnose vaak al stellen aan de hand van het typische klachtenpatroon van palindroomreuma. Dit patroon bestaat uit gewrichtsontstekingen die in aanvallen voorkomen en snel weer verdwijnen.

Lichamelijk onderzoek
Tijdens een lichamelijk onderzoek onderzoekt de arts uw gewrichten, hart, longen en huid. Dit doet hij om andere ziekten uit te sluiten.

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek laat vaak een verhoogde bezinkingssnelheid (BSE) zien tijdens een aanval. Bij ongeveer 50% van de mensen met palindroomreuma is de reumafactor aantoonbaar in het bloed.

Röntgenfoto
Röntgenonderzoek kan nodig zijn om andere aandoeningen uit te sluiten. Bij palindroomreuma zijn op röntgenfoto's geen afwijkingen aan het ontstoken gewricht te zien.

Gewrichtspunctie
Een gewrichtspunctie kan nodig zijn om andere ziekten, zoals pseudojicht of een infectie, uit te sluiten. Bij een punctie zuigt uw arts met een naald wat gewrichtsvocht op. Onder een microscoop wordt bekeken of er (pseudo)jichtkristallen in het vocht zitten. In het laboratorium wordt ook gekeken of het gewrichtsvocht ontstekingscellen of bacteriën bevat.

Palindroomreuma (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?