Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Polymyalgia rheumathica

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Om polymyalgia rheumatica te behandelen krijgt u medicijnen. De standaard behandeling bestaat uit prednison. Soms worden er ook ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven (NSAID's).

Hoe werkt prednison?
Prednison is een corticosteroïd (een bijnierschorshormoon). Ons eigen lichaam maakt dit hormoon aan in de bijnieren. In medicijnvorm heet het prednison of prednisolon. Het heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Met prednison verdwijnen uw klachten over het algemeen zeer snel, soms al op de eerste dag dat u het medicijn gebruikt.

De prednison dosering bij polymyalgie rheumatica is in principe 15 mg per dag.

Bijwerkingen
U kunt door het gebruik van prednison last krijgen van bijwerkingen, bijvoorbeeld:

 • een verhoogde bloeddruk
 • ontregeling van de aanmaak en afbraak van koolhydraten (mensen die daarvoor gevoelig zijn, krijgen verschijnselen van suikerziekte (diabetes)
 • maag- en darmklachten zoals oprispingen of maagpijn
 • toename van uw gewicht
 • slapeloosheid
 • wazig zien
 • blauwe plekken en een dunner wordende huid
 • botontkalking (osteoporose)

 
Prednison geeft meer kans op bijwerkingen bij langdurig gebruik en een dosering vanaf 60 mg. Omdat u prednison langere tijd zult moeten gebruiken, zal uw arts goed controleren of u last heeft van bijwerkingen. Hij zal u medicijnen voorschrijven die botontkalking (een van de bijwerkingen) tegengaan. Dit zijn:

• calcium
• vitamine D
• meestal ook een bisfosfonaat

Ook krijgt u standaard een maagbeschermer voorgeschreven.
Tijdens de behandeling met prednison zal uw bloedbezinking en bloedglucose regelmatig gecontroleerd worden.

Afbouwen van prednison
Samen met uw arts overlegt u over uw medicijngebruik en hoe het met uw klachten gaat. Misschien stelt uw arts voor om de prednison af te gaan bouwen.  

Als u gaat afbouwen met prednison is het heel belangrijk dat u dit langzaam en stap voor stap doet. Doet u dit niet en stopt u in één keer, dan kan er namelijk een levensbedreigende situatie ontstaan. Het corticosteroïdgehalte in uw lichaam kan te laag worden of de ontsteking kan weer opvlammen.

Als u prednison gebruikt, maakt uw eigen bijnierschors geen of nauwelijks corticosteroïden meer aan. Als u stopt met prednison, moet uw lichaam weer zelf leren om dat aan te maken. Daarom moet u het medicijn vanaf 10 mg heel langzaam afbouwen. De afbouw van 10 mg naar 0 mg kan soms wel 1 tot 2 jaar duren. Uw arts geeft u advies over het afbouwen.

Als er op een bepaald moment weer veel van uw lichaam gevraagd wordt, dan kan het nodig zijn om de dosering prednison voor een korte tijd te verhogen. Dat is bijvoorbeeld het geval als u een andere ziekte krijgt of als u geopereerd moet worden.

Behandeling met een ontstekingsremmende pijnstiller
Uw arts kan u ook NSAID's voorschrijven. Dat zijn ontstekingsremmende pijnstillers zonder hormonen. Deze verminderen de pijn en stijfheid en werken ontstekingsremmend. Een NSAID geeft minder bijwerkingen dan prednison en u kunt het gemakkelijker afbouwen. Meestal bestrijdt een NSAID de klachten echter onvoldoende. Het gebruik van prednison geeft betere resultaten.

Uw arts kan u bij het afbouwen van de prednison een NSAID geven. Een NSAID zorgt ervoor dat de spierklachten niet zo snel terugkomen, waardoor het afbouwen gemakkelijker voor u wordt.

Andere medicijnen
Prednison is het meest aangewezen medicijn bij polymyalgia rheumatica. Maar heel soms komt het voor dat prednison niet voldoende helpt of teveel bijwerkingen geeft. Of het lukt u niet voldoende om de dosis af te bouwen, doordat de klachten steeds terug blijven komen.

In zo'n situatie kan uw huisarts u verwijzen naar de reumatoloog. De reumatoloog kan u mogelijk een ander reumaremmend medicijn voorschrijven, zoals bijvoorbeeld methotrexaat (MTX).

Waar kan ik zelf op letten?
Om de ontsteking goed onder controle te krijgen, kunt u zelf het volgende doen:

 • neem uw medicijnen consequent in, anders heeft het middel geen effect
 • overleg met uw arts als u bijwerkingen krijgt of als u daar bang voor bent
 • stop nooit zomaar met prednison, overleg altijd eerst met uw arts
 • neem contact op met uw arts als uw klachten erger worden, ook als u de prednison aan het afbouwen bent
 • blijf actief in beweging
 • houd er rekening mee dat u zich tijdens en na de behandeling wat moe kunt voelen: uw conditie kan tijdens de behandeling en door de ziekte achteruitgaan.


Lees meer
Lees meer over medicijnen

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Polymyalgia rheumatica?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?