Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Polymyalgia rheumathica

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose te kunnen stellen, zal uw arts u eerst een aantal vragen stellen om zo uw klachten in beeld te brengen. Daarna zal hij u lichamelijk onderzoeken.

Uw arts zal onder andere een bezinkingssnelheidtest (BSE) doen om te meten hoe snel de rode bloedcellen in uw bloed zakken. Rode bloedcellen van mensen met een ontsteking zakken sneller dan die van gezonde mensen. Als uw rode bloedcellen sneller zakken, dan weet uw arts dus dat u een ontsteking heeft. Het is dan nog niet zeker of die ontsteking wordt veroorzaakt door polymyalgia rheumatica. Om andere ziektes uit te sluiten zal uw arts daarom ook ander bloedonderzoek doen en meestal ook röntgenfoto's maken.

Röntgenfoto's
Op een röntgenfoto zijn vooral de botten en gewrichten te zien. Polymyalgia rheumatica is een aandoening van de spieren. Om de diagnose polymyalgia rheumatica te kunnen stellen, heeft het dus geen zin een röntgenfoto van de pijnlijke plekken te maken. Soms laat uw reumatoloog toch een foto maken om zeker te weten dat u geen andere ziektes heeft. Meestal gaat het dan om een X-thorax. Dit is een röntgenfoto van de borstkas.

Als uw arts geen andere ziektes kan vaststellen, zal hij de diagnose polymyalgia rheumatica uiteindelijk stellen op basis van uw leeftijd (bent u ouder dan 50 jaar?), uw klachten en uw bloedbezinking. Als uiteindelijk blijkt dat het medicijn prednison goed helpt tegen uw klachten, dan is het helemaal zeker dat u de ziekte heeft.

Meestal is het uw huisarts die polymyalgia rheumatica herkent en behandelt. Als hij de diagnose niet duidelijk kan stellen, verwijst hij u door naar een internist of reumatoloog.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Polymyalgia rheumatica?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?