Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Polymyalgia rheumathica

Wat merkt u van polymyalgia rheumatica?

Als u polymyalgia rheumatica (PMR) heeft, krijgt u plotseling last van hevige spierpijn en stijfheid in uw nek, schouders of heupen. Kenmerkend is dat u deze pijn aan beide kanten van uw lichaam heeft.

Als u de pijn eenmaal heeft en dan gaat terugdenken, herinnert u zich waarschijnlijk dat u zich al een tijdje niet helemaal fit voelde. U was vaker moe, misschien merkte u dat u wat magerder werd of uw temperatuur was iets verhoogd.

De belangrijkste klachten bij polymyalgia rheumatica zijn:

  • plotselinge pijn en stijfheid van uw nek, schouders en heupen aan beide kanten van uw lichaam die langer dan een maand duurt
  • de pijn en stijfheid zijn meestal 's nachts en 's ochtends het hevigst
  • vermagering en gebrek aan eetlust
  • gebrek aan energie

 

Polymyalgia rheumatica en arteriitis temporalis
Heeft u naast de klachten van uw nek, schouders en heupen ook hoofdpijn aan één kant van uw hoofd? Dan kan het zijn dat u arteriitis temporalis (RCA) heeft. Dat is een ontsteking van een bloedvat bij uw slaap. Meestal is alleen het bloedvat aan één kant van het hoofd ontstoken, maar u kunt ook een ontsteking van de bloedvaten aan beide kanten krijgen.

Als er ontstekingen in (middel)grote slagaders in het lichaam ontstaan, zoals bijvoorbeeld de aorta, aftakkingen van de aorta of andere slagaders richting hoofd of hersenen, dan wordt dit reuscelarteriitis genoemd. Arteriitis temporalis is dus niet hetzelfde als reuscelarteriitis, maar een uitingsvorm daarvan. Artriitis temporalis komt bij een klein percentage van de mensen met PMR voor.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Polymyalgia rheumatica?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?