Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reactieve artritis

Wat is reactieve artritis?

Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking die ontstaat als reactie op een infectie aan de urinewegen, darmen of geslachtsorganen. Reactieve artritis is een vorm van spondyloartritis.

Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking. U krijgt deze ontsteking als reactie op een infectie in uw darmen, urinewegen of geslachtsorganen.

Na deze infectie duurt het gemiddeld 2 tot 4 weken voordat de gewrichten ontstoken raken. Meestal gaat het om grote gewrichten zoals uw knie, pols of enkel, maar reactieve artritis kan in elk gewricht voorkomen.

Als ook uw ogen of geslachtsorganen ontstoken raken, of u krijgt last van huiduitslag, dan heeft u het syndroom van Reiter. Dit is ook een vorm van reactieve artritis.

Spondyloartritis
Reactieve artritis is een vorm van spondyloartritis. Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt voor het krijgen van spondyloartritis.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen axiale spondyloartritis en perifere spondyloartritis:

  • Bij axiale spondyloartritis staan klachten aan het bekken en de wervelkolom op de voorgrond. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis
  • Bij perifere spondyloartritis raken vooral de grote gewrichten in de armen of benen ontstoken. Artritis psoriatica, artritis bij een darmziekte en reactieve artritis zijn vormen van perifere spondyloartritis

Naast gewrichtsontstekingen zijn de volgende symptomen kenmerkend voor spondyloartritis:

  • oogontsteking (uveitis of iridocyclitis)
  • huidklachten of klachten aan de nagels, zoals psoriasis
  • darmontsteking
  • ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen, met name van de achillespees

 

Wie krijgt reactieve artritis?
Reactieve artritis na een infectie aan de urinewegen of darmen komt bij mannen even vaak voor als bij vrouwen. De vorm van reactieve artritis die volgt op een infectie aan de geslachtsorganen komt vooral voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reactieve artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?