Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reactieve artritis

Wat is reactieve artritis?

Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking die ontstaat als reactie op een infectie aan de urinewegen, darmen of geslachtsorganen. Reactieve artritis is een vorm van spondyloartritis.

Reactieve artritis is een vorm van reuma die gepaard gaat met gewrichtsontstekingen. U krijgt deze gewrichtsontsteking als reactie op een infectie in uw darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Naast de gewrichtsontsteking kunnen ook uw ogen, geslachtsorganen of urinewegen, ontstoken raken, of u krijgt last van huiduitslag.

Na de infectie van de darmen of urinewegen duurt het gemiddeld twee tot vier weken voordat de gewrichten ontstoken raken. Meestal gaat het om de grote gewrichten zoals uw knie, pols of enkel, maar bij een reactieve artritis kan in elk gewricht een ontsteking ontstaan.

Spondyloartritis
Reactieve artritis is een vorm van spondyloartritis. Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van met name de benen. De aandoening komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt voor het krijgen van spondyloartritis.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen axiale spondyloartritis en perifere spondyloartritis:

  • Bij axiale spondyloartritis staan klachten aan het bekken en de wervelkolom op de voorgrond. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis
  • Bij perifere spondyloartritis raken vooral de grote gewrichten van met name de knieën, heupen en enkels ontstoken. Artritis psoriatica, artritis bij een darmziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en reactieve artritis) zijn vormen van perifere spondyloartritis


Naast gewrichtsontstekingen zijn de volgende symptomen kenmerkend voor spondyloartritis:

  • oogontsteking (acute uveitis anterior oftewel iridocyclitis)
  • huidklachten en/of afwijkingen van de nagels, zoals psoriasis
  • darmontsteking (de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa)
  • ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen (enthesitis), met name van de achillespees


Wie krijgt reactieve artritis?

Reactieve artritis na een infectie aan de urinewegen of darmen komt bij mannen even vaak voor als bij vrouwen. De vorm van reactieve artritis die volgt op een infectie aan de geslachtsorganen komt vaker voor bij mannen, met name tussen het 20e en 40e levensjaar.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reactieve artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?