Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reactieve artritis

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het kan even duren voordat uw arts zeker weet dat u reactieve artritis heeft. Om de diagnose te stellen zal hij de uitslag van verschillende onderzoeken met elkaar combineren.

Uw arts zal altijd eerst vragen welke klachten u precies heeft. Ook zal hij willen weten of u kort geleden een infectie aan uw darmen, urinewegen of geslachtsorganen heeft gehad.

Vervolgens zal uw arts u lichamelijk onderzoeken. Afhankelijk van de soort infectie die u had kan uw ontlasting, urine of afscheiding van de geslachtsorganen onderzocht worden op bacteriën.

Uw arts zal meestal ook bloedonderzoek doen. Hij zal onder andere meten hoe snel de rode bloedcellen in uw bloed zakken. Dit gebeurt met een test waarbij de bezinkingssnelheid (BSE) van uw bloed wordt gemeten. Zakken uw rode bloedcellen sneller dan bij gezonde mensen, dan is dat een aanwijzing dat u een ontsteking heeft. De test laat niet zien wát er precies ontstoken is.

Uw arts kan ook testen of u HLA-B27 in uw bloed heeft. Bij ongeveer 70-80% van de mensen met reactieve artritis komt deze stof in het bloed voor. Ook gezonde mensen kunnen het in hun bloed hebben, dus het betekent niet meteen dat u reactieve artritis heeft. Wel is het een aanwijzing dat u een grotere kans heeft om de ziekte te hebben.

Om andere aandoeningen uit te sluiten zal uw arts misschien ook ander onderzoek doen, bijvoorbeeld röntgenfoto's maken of vocht uit het ontstoken gewricht onderzoeken.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reactieve artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?