Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reactieve artritis

Hoe ontstaat reactieve artritis?

U krijgt reactieve artritis als reactie op een infectie in uw darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Het is niet bekend waarom de ene persoon na een infectie wel reactieve artritis krijgt en de ander niet.

Onderzoek heeft wel aangetoond dat 70-80% van de mensen met reactieve artritis HLA-B27 in het bloed heeft. Bij gezonde mensen is dit circa 8%. Het lijkt erop dat mensen met HLA-B27 in hun bloed gevoeliger zijn om na een infectie een reactieve artritis te ontwikkelen.

Besmettelijkheid
Reactieve artritis zelf is niet besmettelijk. De bacteriën die een infectie in de darmen en urinewegen veroorzaken zijn dat wel. Ook de Chlamydia trachomatis-bacterie die een ontsteking aan de geslachtsorganen veroorzaakt is besmettelijk. Deze bacterie is seksueel overdraagbaar (SOA). Vrij daarom veilig en laat ook uw partner testen op seksueel overdraagbare aandoeningen als u een ontsteking aan uw geslachtsorganen heeft. U kunt deze van hem of haar hebben gekregen of aan hem of haar doorgeven.

Preventie
Als u er gevoelig voor bent, kunt u na een volgende bacteriële infectie opnieuw reactieve artritis ontwikkelen. Blijf er daarom extra goed op letten dat u bijvoorbeeld voedsel op een hygiënische manier bereidt. Houd er ook rekening mee dat u bij wisselende (onveilige) seksuele contacten infecties kunt oplopen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reactieve artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?