Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behandeling

Wat is er aan complicaties te doen?

De meeste complicaties bij reumatoïde artritis zijn te behandelen met medicijnen. Voor sommige problemen is een andere ingreep nodig.

Synoviale cyste
Omdat een synoviale cyste ontstaat door ontsteking van het gewrichtskapsel, is het belangrijk om eerst de ontsteking te bestrijden. Hiervoor spuit uw arts een corticosteroïd in het gewricht waar de cyste van uitgaat. Daarna moet het gewricht ten minste een dag rust krijgen.

Uw knie kan een dag gespalkt worden met een afneembare spalk. Bij een cyste vanuit de schouder moet u de schouder enkele dagen ontzien, dus niet zwaar tillen en niet sporten.

Peesontsteking
Bij een hardnekkige peesontsteking die met de juiste geneesmiddelen niet verdwijnt, kan uw arts een injectie met een corticosteroïd geven. Helpt ook dat niet, dan kan hij de peesschede operatief schoonmaken. Hiermee wordt voorkomen dat de pees doorscheurt.

Als de pees toch plotseling doorscheurt, is zo snel mogelijk een operatie nodig om dit te herstellen, anders trekt de pees zich terug en is hij moeilijk terug te vinden.

Zenuwontsteking - neuritis
De basisbehandeling bestaat uit goede klassieke ontstekingsremmers. Als alleen uw gevoel gestoord is, wacht de arts af. Meestal herstelt de zenuw gedeeltelijk of helemaal.

Als u zowel gevoelsstoornissen als verlammingsverschijnselen heeft, is de situatie ernstiger. Uw arts zal u dan een corticosteroïd in een hogere dosering geven, via een infuus. Als de zenuw ernstig beschadigd is, kunnen verlammingsverschijnselen blijven bestaan. Is de zenuw weinig beschadigd, dan kunt u volledig herstellen.

Wanneer de situatie stabiel is en geen verdere verbetering meer te verwachten is, zal uw arts u het corticosteroïd afbouwen. De andere klassieke ontstekingsremmers blijft u natuurlijk gewoon gebruiken. Bij blijvende verlammingsverschijnselen is een revalidatieprogramma nodig en kan het zijn dat u een hulpmiddel nodig heeft: bijvoorbeeld bij een klapvoet een peroneusveer als loophulp.

Zenuwbeknelling
Bij beknelling van een zenuw, zoals het carpaaltunnelsyndroom, zal de neuroloog of orthopedisch chirurg allereerst proberen om de ontsteking tot rust te brengen door:

  • de juiste medicijnen
  • de pols te spalken voor voldoende rust, vooral 's nachts. U kunt de pols dan niet buigen
  • 3x daags 15 minuten ijs op de pols te leggen
    een injectie met een corticosteroïd


Helpt dit niet, dan kan een operatie uw zenuw meer ruimte geven.

Nekwervelverschuiving
Hiervoor bezoekt u de neuroloog. Soms kunt u volstaan met een nekkraag. Dat kan als uw klachten niet ernstig zijn, uw wervels weinig zijn verschoven ten opzichte van elkaar en er vrijwel geen druk op de zenuwen is. Verschuiving van uw nekwervels is te zien op de röntgenfoto en druk op uw zenuwen is te meten met EMG en MRI-scan. De nekkraag gaat pijnklachten tegen, corrigeert de houding van uw hoofd voor een deel en vermijdt verkeerde bewegingen.

Als er druk is op uw zenuwen, dan is een operatie echt nodig. De verschoven nekwervels worden aan en de aangrenzende wervels vastgezet. De meeste mensen herstellen vlot na deze operatie. U krijgt een brace, die uw nek vastzet aan uw hoofd en romp. U kunt zich vrij snel weer redden.

Zorg bij een operatie dat uw anesthesist op de hoogte is van uw nekproblemen door reumatoïde artritis. Hij kan er dan rekening mee houden. Als u erg veel last heeft van uw nek, kunt u de anesthesist vragen om een nekkraag tijdens de narcose. Misschien is u een ruggenprik (epidurale anesthesie) voor u een geschikte mogelijkheid.

Bloedvatontsteking - vasculitis
Bij vasculitis zal uw arts in de eerste plaats nagaan of u de juiste medicijnen in de juiste dosering krijgt. Zo nodig krijgt u meerdere klassieke ontstekingsremmers (DMARD's) tegelijk. Meestal wordt prednison in een hogere dosering aan de medicijnen toegevoegd. Als de vasculitis onvoldoende reageert op de medicijnen, kan een van de biologicals een mogelijkheid zijn.

Longvliesontsteking - pleuritis
Als u weinig klachten heeft, past de arts vooral de medicijnen tegen de  reuma aan. U krijgt een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) of de arts past de dosering aan. U krijgt nooit meerdere ontstekingsremmende pijnstillers tegelijk.

Als er veel vocht achter uw long zit, is een punctie nodig om dit te verwijderen. Soms is tijdelijk prednison nodig, vooral als er op andere plaatsen tekenen zijn van vasculitis. Een longvliesontsteking kan later nog eens terugkeren.

Hartvliesontsteking - pericarditis
Een hartvliesontsteking kan meerdere oorzaken hebben. Voor een juiste behandeling moet uw arts weten of het door reumatoïde artritis wordt veroorzaakt of door een andere oorzaak.

Sicca-syndroom of Syndroom van Sjögren
Meestal zijn de klachten niet ernstig. De arts bekijkt of uw medicijnen (DMARD's) aangepast moeten worden. Plaatselijke behandeling is mogelijk met middelen als kunsttranen, ooggel en kunstspeeksel.

Pilocarpine stimuleert bijvoorbeeld de traanklier of speekselklier nog eens extra om het laatste beetje vocht dat hij bevat ook uit te scheiden. Maar de bijwerkingen (opvliegers en transpireren) zijn vaak erger dan de kwaal. Daarom wordt pilocarpine alleen in ernstige gevallen gebruikt.

Oogontstekingen
De behandeling hangt af van de ernst en het soort oogontsteking. Bij een lichte oogontsteking kunt u toe met alleen kunsttranen en een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID). Wel moeten natuurlijk de medicijnen zo goed mogelijk zijn ingesteld. Bij ernstiger oogontstekingen schrijft uw arts prednisondruppels en eventueel prednisontabletten voor.

Ernstige oogontstekingen waarbij blindheid dreigt, zijn zeldzaam. In dat geval krijgt u misschien prednison via een infuus  eventueel samen met cyclofosfamide of een van de biologicals.

Osteoporose
Om osteoporose te voorkomen, zijn 3 dingen belangrijk:

  • Uw voeding: voldoende calcium en vitamine
  • Voldoende beweging. Want bewegen maakt uw botten sterker. Vooral belasting van de botten heeft effect, zoals wandelen. Maar te veel en te grote belasting, vooral piekbelasting zoals bij springen, is niet goed
  • Medicijnen: bisfosfonaat zorgt ervoor dat uw botten beter calcium nemen

Wondjes bij reumatoïde artritis
Bij reumatoïde artritis kunnen wondjes ontstaan door 2 oorzaken:

  • Wondjes door vasculitis: In dit geval zal uw arts uw medicijnen (DMARD's) zo goed mogelijk instellen. Als de vasculitis op meerdere plaatsen in het lichaam aanwezig is, krijgt u een hoge dosering prednison in combinatie met een DMARD, zoals cyclofosfamide of azathioprine. Belangrijk is ook dat de wondjes schoon blijven. U kunt ze eventueel laten verzorgen door een wijkverpleegkundige. Bij een infectie met een bacterie heeft u een antibioticum nodig. Als de wonden groot zijn en de vasculitis is goed behandeld, kan plastische chirurgie nodig zijn om de wonden sneller dicht te laten groeien
  • Wondjes door drukplekken: bijvoorbeeld tussen de tenen door vergroeiing vanwege reumatoïde artritis. Allereerst kan een podotherapeut u adviezen geven over geschikte schoenen en over wondverzorging. Ook kan hij een orthese maken om de stand van uw tenen aan te passen. Zo worden drukplekken ontzien. Helpt dit onvoldoende? In een operatie kan de stand van uw tenen worden veranderd

 

Tussenwervelschijfontsteking
Een discitis of tussenwervelschijfontsteking hoeft niet apart te worden behandeld. Wel moeten uw reumamedicijnen eventueel verbeterd worden. Een voldoende hoeveelheid ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) tegen de rugpijn is genoeg. Als de ontsteking door een bacterie is veroorzaakt, krijgt u antibiotica. Maar eerst is natuurlijk uitgebreid onderzoek nodig. 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Reumatoïde artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar RA

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van reumatoïde artritis.