Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reumatoïde artritis

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw arts stelt de diagnose reumatoïde artritis (RA) vooral op grond van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan de uitslag van bloedonderzoek de diagnose ondersteunen. Soms is de gewrichtsbeschadiging al op een röntgenfoto te zien.

Op het spreekuur
Om de diagnose te stellen is vooral uw verhaal en het lichamelijk onderzoek belangrijk. De reumatoloog kijkt en voelt of er gewrichten ontstoken zijn. Ter ondersteuning van het lichamelijk onderzoek maakt hij gebruik van bloedonderzoek.

Bloedonderzoek
Bij een gewrichtsontsteking kunnen de BSE- en de CRP-waardes in het bloed stijgen. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en CRP-waardes. Uw arts gebruikt deze waardes vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te volgen en niet zozeer om de diagnose te stellen. Vaak zijn BSE en CRP namelijk niet of nauwelijks verhoogd, terwijl u toch reumatoïde artritis kunt hebben.

Uw bloed kan ook worden onderzocht op reumafactoren. Reumafactoren zijn eiwitten die met het afweersysteem te maken hebben. Van alle mensen met beginnende reumatoïde artritis heeft 70% deze reumafactoren of anti-CCP of beiden in het bloed. Als deze reumafactoren aanwezig zijn, dan verloopt de ziekte vaak iets ernstiger.

Bloedonderzoek wordt dus gebruikt als aanvulling op uw verhaal en het lichamelijk onderzoek om de diagnose te ondersteunen en het verloop van de ziekte te volgen.

Röntgenfoto
Op een röntgenfoto is te zien of een gewricht is beschadigd. Meestal is dit pas te zien in een later stadium van de ziekte. Maar bij agressieve vormen van reumatoïde artritis kan dit ook in het begin zichtbaar zijn.

Niet meteen zekerheid
Omdat met geen enkele test absoluut zeker is vast te stellen of u reumatoïde artritis heeft, kan het een tijd duren voordat u zeker weet of u deze ziekte heeft.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Reumatoïde artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar RA

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van reumatoïde artritis.