Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reumatoïde artritis

Hoe verloopt reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis verloopt bij iedereen verschillend. Een goede behandeling vanaf de start van de ziekte is heel belangrijk om schade aan de gewrichten voor te zijn. De invloed van hormonen op reumatoïde artritis wordt nog onderzocht.

Bij iedereen anders
Reumatoïde artritis verloopt bij iedereen anders. In het begin is niet te zeggen hoe de ziekte zich bij u zal ontwikkelen. Soms verloopt de ziekte zo mild, dat het lijkt alsof die is verdwenen. Meestal zijn er ups en downs. Perioden van pijn en moeite met bewegen wisselen elkaar af met rustige perioden. Soms verloopt de ziekte agressief, wat leidt tot voortdurende klachten en beperkingen. Dan is de ziekte vaak moeilijk onder controle te krijgen.

Belang tijdige en goede behandeling
Met een goede behandeling verloopt het ziekteproces aanmerkelijk langzamer, de pijn wordt draaglijk en u heeft minder risico op blijvende beschadigingen aan uw gewrichten.

Invloed van hormonen
Hormonen lijken het klachtenpatroon bij reumatoïde artritis te kunnen beïnvloeden. Tijdens de menstruatie en in de menopauze zijn de klachten vaak heviger. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een daling van het oestrogeengehalte in het bloed. Het hoeft niet altijd te betekenen dat de ziekteactiviteit is toegenomen. Als dit wel zo is, krijgt u meer of andere ontstekingsremmers.

Wanneer de ziekteactiviteit gelijk is gebleven, kunt u dit opvangen door warmte of oefeningen, door meer of andere pijnstillers te nemen en door uw dagelijkse leven aan te passen. Wanneer de reumatoïde artritis erg actief is, kan uw menstruatie ontregeld raken.

Zwangere vrouwen hebben juist vaak minder last van de aandoening. Daarom wordt gedacht dat hormonen en de anticonceptiepil een rol spelen bij reumatoïde artritis. Op dit moment wordt daar onderzoek naar gedaan.

Verslechtering
Wanneer u al wat langer reumatoïde artritis heeft, kan het zijn dat u ondanks de behandeling achteruitgaat. Uw reumatoloog zal het volgende nagaan:

  • Hoe zijn uw klachten veranderd?
  • Bent u ziek geweest? Als u andere ziekten heeft gehad, kan de RA ook weer actiever worden
  • Heeft u ontstekingen?
  • Zijn er veranderingen aan de gewrichten?
  • Zijn er complicaties die bij reumatoïde artritis kunnen voorkomen?


Zo nodig doet de reumatoloog bloedonderzoek. Er kan sprake zijn van een hogere bloedbezinking of CRP. U kunt ook bloedarmoede hebben, maar dat hoeft niet.

Op röntgenfoto's van de gewrichten kunnen nieuwe beschadigingen te zien zijn. Dit duidt erop dat de ziekte nog steeds actief is. Uw reumatoloog zal de medicijnen hierop aanpassen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Reumatoïde artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar RA

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van reumatoïde artritis.