Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

SCCH

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Om SCCH te behandelen schrijft uw arts in eerste instantie ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) voor. Vaak kan de aandoening daarmee onder controle worden gehouden. Bij toenemende klachten en botafwijkingen is aanvullende behandeling met bisfosfonaten nodig.

Eerst NSAID's
Om SCCH te behandelen schrijft uw arts in de eerste plaats ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) voor. Vaak is dit voldoende om de pijn te bestrijden en de ziekteactiviteit onder controle te houden.

Soms bisfosfonaten
Soms geeft behandeling met NSAID's helaas onvoldoende resultaat. U komt dan in aanmerking voor behandeling met bisfosfonaten. Bisfosfonaten remmen de versnelde botopbouw bij SCCH. Hierdoor wordt de ongezonde groei van uw botten afgeremd en verminderen uw klachten.
 
Pamidroninezuur
Meestal zal uw arts het bisfosfonaat pamidroninezuur (APD) voorschrijven. U krijgt APD iedere 3 maanden per infuus toegediend. Dit gebeurt tijdens een kuur van 3 tot 5 dagen.

Zoledroninezuur
In sommige gevallen kiest uw arts voor het krachtigere bisfosfonaat zoledroninezuur. Zoledroninezuur wordt eenmalig toegediend via een kort infuus van 15 minuten. Behandeling met bisfosfonaten in tabletvorm is bij SCCH onvoldoende effectief gebleken.

Uw nierfunctie en vitamine D status moeten in orde zijn wanneer u wordt behandeld met bisfosfonaten. Dit wordt voorafgaand aan de behandeling gecontroleerd. Een tekort aan vitamine D kan voor de start van de behandeling worden aangevuld. Bij een belangrijke nierfunctiestoornis wordt behandeling met bisfosfonaten afgeraden.

Ook bij een kinderwens, tijdens zwangerschap of borstvoeding en bij sommige tandheelkundige ingrepen, zoals implantaten, wordt behandeling met bisfosfonaten afgeraden. Zijn een of meer van deze situaties bij u van toepassing? Bespreek dan met uw arts welke gevolgen dit heeft voor uw behandeling.
     

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over SCCH?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?