Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

SCCH

Wat merkt u van SCCH?

De meest voorkomende klachten bij SCCH zijn zwelling en pijn bovenin de borstkas en pijn en beperkte beweeglijkheid van de schouders. Daarnaast kunt u puistjes op uw handpalmen en voetzolen krijgen. Ook komen gewrichtsklachten vaak voor bij SCCH.

Pijn, roodheid en zwelling
De meest genoemde klacht bij SCCH is pijn bovenin de borstkas en in de schouders. De pijn treedt vooral op wanneer u bepaalde bewegingen met uw armen maakt en bij werkzaamheden waarbij u de armen opheft. Zoals bij tillen, aankleden, ramen lappen en de was ophangen. U kunt ook pijn krijgen in andere delen van uw lichaam, zoals uw kaak of wervelkolom. Uw borstbeen, sleutelbeenderen en bovenste ribben kunnen daarnaast rood van kleur en gezwollen zijn.

Puistjes op handpalmen en voetzolen
Bij ruim een derde van de patiënten met SCCH ontstaan puistjes op de handpalmen en voetzolen. Dit zijn met vocht gevulde blaren, en wordt ook wel pustulosis palmoplantaris genoemd. U kunt deze huidklachten voor, gelijktijdig met, of later krijgen dan de botklachten.

Acute artritis
Tijdelijke acute artritis komt voor bij een derde van de patiënten met SCCH. Er ontstaan dan ontstekingen in één of meerdere gewrichten, bijvoorbeeld in uw elleboog, pols, knie of enkel. Deze acuut ontstane artritis verdwijnt meestal vanzelf weer na enkele dagen.

Verhoogd risico op artrose
Bij SCCH verandert de botstructuur. Dit verhoogt het risico op artrose in de gewrichten van de aangetaste botten.
          

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over SCCH?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?