Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sclerodermie

Welke behandelaars kunnen u helpen?

De reumatoloog is dé medisch specialist voor reumatische aandoeningen. Meestal is hij uw hoofdbehandelaar. Daarnaast krijgt u te maken met andere behandelaars.

Reumatoloog
De reumatoloog de medisch specialist voor reumatische ziekten. Hij is bij uitstek toegerust om reumatische ziekten te behandelen waarbij een ontsteking in gewrichten optreedt maar waarbij ook inwendige organen betrokken kunnen zijn. Meestal is de reumatoloog uw hoofdbehandelaar. Zo nodig schakelt hij andere specialisten en hulpverleners voor u in. Bijvoorbeeld de longarts, cardioloog, maag-, darm- en leverarts, dermatoloog (huidarts) of plastisch chirurg.

Plastisch chirurg
Reumatische aandoeningen kunnen soms leiden tot forse vervormingen van de aangedane gewrichten. Dat is niet alleen pijnlijk, maar het ziet er vaak ook minder mooi uit. De plastisch chirurg biedt dan uitkomst. Niet alleen bij het verfraaien van uw gewricht, ook bij het (deels) terugwinnen van een goede werking ervan.

Reumaverpleegkundige
De reumaverpleegkundige kan een grote rol spelen in uw behandeling. Deze gespecialiseerde verpleegkundige heet ook wel reumaconsulent en helpt u om in het dagelijks leven om te gaan met uw ziekte. De verpleegkundige geeft voorlichting en verwijst u, bijvoorbeeld als u aanpassingen in uw woning wilt aanvragen, door naar de juiste instantie.

Oefentherapeut
De oefentherapeut (fysio-, Cesar-, Mensendieck-) helpt u uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. En leert u een goede lichaamshouding aan.

Ergotherapeut
De ergotherapeut leert u hoe u zo kunt bewegen, dat u uw gewrichten zo min mogelijk belast bij uw dagelijkse activiteiten. Zoals bij eten, drinken, aan- en uitkleden en het huishouden doen. Ook geeft de ergotherapeut adviezen over hulpmiddelen. Ergotherapie kan u leren om u weer zelfstandig te douchen en aan te kleden. En leert u omgaan met hulpmiddelen.

Maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker kan u begeleiden wanneer u moeite heeft met het accepteren van uw ziekte en veranderingen in uw leven. Denk hierbij aan uw rol in het gezin, relatie of werk. Daarnaast kan de maatschappelijk werker u begeleiden bij het aanvragen van  hulp en aanpassingen.

Psycholoog
Reuma kan veel invloed hebben op uw gedrag enhoe u zich voelt. Een psycholoog kan u helpen met het verwerkingsproces. Dit kan onder andere met gedragstherapie.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Sclerodermie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar sclerodermie

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van sclerodermie.