Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sclerodermie

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf veel doen tegen klachten bij sclerodermie. Zo kunt u lotions of zalf gebruiken. Ook kunt u uw eetpatroon aanpassen en zorgen dat u voldoende beweegt.

Huidklachten
Heeft u last van een droge huid, dan kunt u:

 • vocht inbrengende lotions voor een gevoelige huid gebruiken
 • uw huid insmeren met een vette zalf
 • een luchtbevochtiger in huis plaatsen


Heeft u last van jeuk? Die wordt soms veroorzaakt door een tekort aan ijzer. Uw arts kan een tekort vaststellen met een bloedtest. Zo nodig kan hij u hiervoor behandelen.

Pijnlijke slokdarm
Bij sclerodermie functioneert het maagklepje soms niet goed. Hierdoor vloeit zure maaginhoud terug de slokdarm in. Dit heeft reflux of brandend maagzuur. Reflus kan een ontsteking van uw slokdarm en aantasting van uw gebit veroorzaken. Uw arts kan u daarom een maagzuurremmer voorschrijven.

Zakt uw eten niet goed of doet slikken pijn omdat uw slokdarm geïrriteerd is? Probeer dan uw eetpatroon aan te passen. Laat scherpe kruiden weg en vermijd droge gerechten. Drink iets bij het eten, eet kleine hoeveelheden en neem wat vaker een tussendoortje.

Als uw voedsel niet goed zakt, heeft u misschien de neiging om iets meer te eten of te drinken. Dat maakt het vaak alleen maar erger. Het is beter om te wachten met opnieuw iets te eten of te drinken.

Pijnlijke en stijve gewrichten
Door samentrekking en verharding van de huid en pezen kunnen gewrichten in een gebogen vorm vast blijven zitten. Dit gebeurt vooral met de vingers. De functionaliteit en de beweeglijkheid van uw vingers kunt u zo lang mogelijk behouden door iedere dag te bewegen. Fysiotherapie kan daarbij zinvol zijn.

Warmte helpt goed bij stijfheid. Neem een warme douche als u last heeft van stijve gewrichten en zorg ervoor dat uw huis gelijkmatig verwarmd is.

Pijnlijke vingers en tenen
Heeft u pijnlijke vingers en tenen vanwege het fenomeen van Raynaud? Ook dan kan warmte goed helpen. Draag handschoenen als u naar buiten gaat, ook in voor- en najaar, en zo nodig in de zomer.

Rookt u? Zeker voor mensen met sclerodermie is het verstandig om te stoppen. Roken vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Bij sclerodermie is dit risico verhoogd. Door te stoppen verkleint u het risico.

Extra redenen om te stoppen:

 • Als u door de sclerodermie ook last heeft van het fenomeen van Raynaud, nemen deze klachten door roken vaak toe. Dit komt omdat roken de bloedvaten beschadigt.
 • Sommige mensen met sclerodermie hebben een verhoogd ekans op trombose, dus op vorming van bloedstolsels in de bloedvaten. Roken maakt deze kans nog groter.
 • Door te stoppen met roken kunt u deze klachten uitstellen of misschien zelfs voorkomen.


Als u wondjes aan uw vingers heeft, overleg met uw arts over een eventuele antibioticakuur en wondbehandeling.

Mondproblemen
Bij sclerodermie is het belangrijk dat u uw mond en (kunst)gebit goed verzorgt en reinigt. Door problemen in uw mond tijdig te herkennen en veel aandacht te besteden aan mondverzorging, zijn gebitsproblemen te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

 • stop met roken, want roken verslechtert de conditie van uw tandvlees
 • door speciale mondoefeningen, kan u de mondopening zo soepel mogelijk houden. Een kaakfysiotherapeut (of orofaciaal fysiotherapeut) kan u hierbij helpen
 • als u een gebitsprothese draagt, laat deze dan regelmatig controleren. Een niet goed passende prothese leidt vaak tot een irritatie en/of beschadiging van uw slijmvliezen
 • vertel uw tandarts en mondhygiënist dat u sclerodermie heeft
 • vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies en instructies om uw mond zo goed mogelijk te verzorgen
 • vraag uw tandarts om een verwijzing naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde als hij u onvoldoende kan helpen bij uw gebitsproblemen
 • als u merkt dat het voor u heel moeilijk wordt uw gebit goed te verzorgen, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van (extra) kosten van tandheelkundige zorg. Informeer naar de mogelijkheden bij uw tandarts

 

Lees meer over omgaan met een reumatische aandoening.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Sclerodermie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar sclerodermie

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van sclerodermie.