Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sclerodermie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van herkenning van de klachten en verschijnselen. Belangrijk om te weten is dat de ziekte niet bij alle patiënten zich in dezelfde vorm kan uiten.

Sclerodermie wordt onderverdeeld in systemische en lokale sclerodermie. Vooral in het beginstadium van de ziekte is het voor een arts lastig om de diagnose sclerodermie vast te stellen. Dit is het gevolg van het feit dat bepaalde symptomen pas later optreden en zichtbaar kunnen worden, zoals verdikkingen van uw huid. Om die reden kan het nodig zijn dat aanvullende onderzoeken plaats vinden, waarmee de diagnose gesteld kan worden. Uw arts baseert de diagnose vaak op een combinatie van bevindingen en aanvullende onderzoek uitslagen.

Onderzoeken bij (vermoeden van) sclerodermie
Bij patiënten waarbij een verdenking bestaat op lokale sclerodermie is het meestal het lichamelijk onderzoek in combinatie met een huidbiopt voldoende om de diagnose lokale sclerodermie te stellen.

Bij patiënten waarbij een verdenking bestaat op systemische sclerodermie zijn het fenomeen van Raynaud en verstrakking van de huid de meest voorkomende klachten in het begin van de ziekte. Voor systemische sclerodermie is meer onderzoek nodig. Niet alleen om de diagnose te stellen, maar ook om duidelijk te krijgen hoe vergevorderd de aandoening is. Dit is niet alleen belangrijk voor de behandeling, maar ook voor de inschatting hoe de ziekte zich verder zal ontwikkelen. Er is geen standaard volgorde van onderzoek en wordt vaak enerzijds bepaald door de klachten, anderzijds of uw arts met de minst belastende onderzoeken de diagnose kan stellen.

Hieronder leest u welke onderzoeken nodig kunnen zijn om de diagnose vast te stellen.

Huidonderzoek
Als u huidafwijkingen heeft, meet uw arts meestal de dikte en de uitgebreidheid van de huidafwijkingen met de Rodnan-score. Met deze test kan uw arts ook bijhouden of de huidverdikkingen verergeren.

Bloedonderzoek
Bij sclerodermie kunt u bepaalde antistoffen in uw bloed hebben. Meestal krijgt u een bloedonderzoek om vast te stellen of dit bij u zo is. Ook als de antistoffen niet bij u aantoonbaar zijn kunt u sclerodermie hebben. Er is geen specifieke bloedtest waarmee uw arts de diagnose sclerodermie kan stellen.

Röntgenfoto's
Vooral bij de gelimiteerde cutane vorm van sclerodermie krijgt u kalkafzettingen bij uw vingertoppen en tenen. Deze kalkafzettingen zijn vaak alleen op röntgenfoto's te zien.

Uw arts kan longfoto's laten maken om te bekijken of u afwijkingen heeft aan uw longweefsel. Ook als u niet kortademig bent kan dit zinvol zijn.

Als u problemen heeft met slikken, kunnen röntgenfoto's van de slokdarm laten zien of uw slokdarm goed beweegt.

Soms is ook een gastroscopie (kijkonderzoek van de slokdarm en maag) nodig om te beoordelen wat de oorzaak is van de slikproblemen.

Haarvaten onder de microscoop
Als uw arts het nodig vindt, wordt een zogeheten capillairmicroscopie gedaan. Met een microscoop worden de vorm en het aantal kleine haarvaten in het nagelbed van uw vingers beoordeeld. Vaak zijn al in een vroeg stadium van de ziekte afwijkingen aan uw haarvaten te zien. De afwijkingen vormen vaak een eerste aanwijzing dat u systemische sclerodermie heeft of (minder vaak) een andere ziekte, zoals systemische lupus erythematodes (SLE), poly- of dermatomyositis of mixed connective tissue disease (MCTD).

Onderzoek van inwendige organen
Als uw arts vermoedt dat ook uw inwendige organen bij de ziekte betrokken zijn, laat hij allerlei onderzoeken doen. Met een scan van uw longen kan worden vastgesteld of er sprake is van longfibrose. Vaak wordt een longfunctieonderzoek uitgevoerd, waarbij u in een slangetje moet blazen om zo uw longinhoud te testen. Uw hart wordt nagekeken via een elektrocardiogram (ECG). Dit wordt ook wel een hartfilmpje genoemd. Daarnaast kan ook een hartecho worden gemaakt om vast te stellen of de sclerodermie uw hart heeft aangetast.

Uw arts zal de diagnose stellen door de uitslagen van de verschillende onderzoeken te combineren.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Sclerodermie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar sclerodermie

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van sclerodermie.