Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sclerodermie

Wat merkt u van sclerodermie?

Bij sclerodermie krijgt u vrijwel altijd huidklachten. Verder is het mogelijk dat verschillende andere organen minder goed werken. Dat komt doordat zich meer bindweefsel vormt rondom uw organen. Ook bent u vaak moe.

Klachten
Bij sclerodermie heeft u bijna altijd huidklachten. Verder zijn uw klachten afhankelijk van de mate waarin uw inwendige organen zijn aangetast. Vaak heeft u last van vermoeidheid. Doordat nieuw bindweefsel ontstaat, wordt uw huid vaak minder soepel, u kunt uw gewrichten minder goed gebruiken en de aangetaste organen werken niet meer zo goed.

Huid
Door het nieuwe bindweefsel wordt uw huid dikker, strak en droog. Uw huidplooien verdwijnen. De huid die ontstaat, kunt u vergelijken met littekenweefsel. Op uw aangetaste huid kan de beharing uitvallen. Soms ontstaan pijnlijke zweertjes, onder andere aan uw vingertoppen. Dat gebeurt meestal door het fenomeen van Raynaud. Deze zweertjes zijn meestal moeilijk te behandelen en ze genezen erg langzaam. Ook kunnen de haarvaten wijder worden. Daardoor ontstaan rode plekjes op uw huid. Deze plekjes zijn niet pijnlijk. Soms is er ook sprake van jeuk en roodheid.

Ogen en mond
Speekselklieren in uw mond en traanklieren in uw ogen kunnen door de groei van bindweefsel slechter gaan werken. U krijgt dan een droge mond en droge ogen (syndroom van Sjögren).

Longen
Ook kan het bindweefsel in uw longen toenemen (longfibrose). Uw longen worden dan minder elastisch. Ze kunnen minder zuurstof transporteren naar uw bloed, en ook kunnen ze moeilijker het afvalproduct kooldioxide afgeven. Als er meer bindweefsel ontstaat in de vliezen die om uw longen heen zitten, dan kunnen deze vliezen gaan verkleven. U kunt dan kortademig worden bij inspanning. Is er veel extra bindweefsel, dan kunt u ook in rust benauwd worden.

Ook kan de bloeddruk in uw longen te hoog worden. Dit heet ook wel pulmonale hypertensie. Uw conditie neemt dan af en u kunt last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst, flauwvallen en vochtophoping in uw benen. Deze klachten zijn echter niet specifiek voor pulmonale hypertensie: ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het is belangrijk dat u deze klachten meldt bij uw arts. Hij kan zo nodig besluiten om u verder te onderzoeken.

Hart
Uw hart pompt bloed door uw lichaam. Dat gebeurt met ritmische samentrekkingen. Zo krijgen al uw cellen zuurstof, voedingsstoffen en andere stoffen die het lichaam nodig heeft. Ook kunnen zo afvalstoffen worden afgevoerd. De samentrekkingen ontstaan door een elektrisch prikkelgeleidingssysteem.

Door de vorming van extra bindweefsel kunt u verschillende hartklachten krijgen:

  • Hartritmestoornissen. Als er in uw hart meer bindweefsel gevormd wordt, kan dit het geleidingssysteem van uw hart beschadigen. Dit leidt tot stoornissen van uw hartritme.
  • Kortademigheid. Als er meer bindweefsel ontstaat in de hartspier kan de pompfunctie van uw hart in de problemen komen. U kunt dan last krijgen van kortademigheid bij inspanning en vooral 's avonds opgezette enkels.
  • Pijn achter uw borstbeen. Het vlies dat om uw hart zit, kan ook ontstoken raken. Hierdoor krijgt u pijn achter uw borstbeen. Soms is deze pijn zo hevig dat het lijkt alsof u een hartaanval krijgt.

Slokdarm
Te veel bindweefsel kan de normale bewegingen van uw slokdarm belemmeren. Het eten blijft achter uw borstbeen hangen en u heeft het gevoel dat het niet wil zakken.

Het is ook mogelijk dat de onderste sluitspier van uw slokdarm niet zo goed meer werkt. Maagzuur vloeit terug in uw slokdarm en gaat inwerken op het slijmvlies. Dit veroorzaakt brandend maagzuur of een brandende pijn achter uw borstbeen. Ook kunnen in uw slokdarm zweertjes ontstaan.

Soms vloeit het maagzuur terug tot in uw keel en van daaruit in de luchtpijp. Uw luchtpijp raakt dan vooral 's nachts geïrriteerd. Dat veroorzaakt hoestbuien, slikklachten of heesheid.

Darmen
Sclerodermie kan ook darmklachten geven. Als er extra bindweefsel in uw darmen ontstaat kan dit tot gevolg hebben dat uw darmen zich niet goed meer kunnen samentrekken. Uw voedsel verteert minder goed. U kunt dan last krijgen van darmkrampen, diarree en gewichtsverlies. Ook kan de verhouding tussen de verschillende bacteriesoorten in uw darmen verstoord raken. U krijgt dan diarree. Behalve diarree kunt u door de verminderde beweeglijkheid van de darmen ook darmverstoppingen of obstipatie krijgen. Voldoende vezelrijketen en voldoende water drinken helpt veelal tegen deze klachten.

Incontinentie
Heel soms komt het voor dat de sluitspier van uw anus onvoldoende werkt. U kunt dan vaak uw ontlasting niet (goed) meer ophouden. Pas dan uw voedingsgewoonten aan. Als u vet- en vezelarm eet, wordt uw ontlasting vaster. Bij de apotheek kunt u speciale tampons kopen die de ontlasting tegenhouden.

Nieren
Uw nierfunctie kan opeens sterk achteruitgaan. Dit komt doordat de hoeveelheid bindweefsel in uw nieren toeneemt. Vrijwel altijd stijgt uw bloeddruk dan plotseling. Door deze stijging krijgt u een stekende hoofdpijn, u gaat wazig zien en u moet hevig braken.

Gewrichten
Bij sclerodermie kunt u last krijgen van gewrichtsontstekingen. Een ontstoken gewricht is vaak warm, dik, stijf en pijnlijk. In elk gewricht komt bindweefsel voor. Dit geeft het gewricht stevigheid. Als het bindweefsel betrokken raakt bij het ziekteproces wordt het gewricht stijver. De huid rondom de gewrichten kan zó strak worden dat het gewricht in een onnatuurlijke houding wordt getrokken. Hierdoor kunt u het gewricht minder goed bewegen en gebruiken.

Vermoeidheid
Tegen vermoeidheid helpt vaak bewegen. Drie keer in de week een half uur lichamelijke inspanning is een goede manier om uw conditie te verbeteren. U kunt bijvoorbeeld zwemmen, wandelen, fietsen, joggen of een balsport doen.

Het kan soms lastig zijn om te bewegen als u zich niet fit voelt. Toch blijkt dat mensen met een chronische aandoening minder last van vermoeidheid hebben als zij regelmatig bewegen. Probeert u ook uw energie te verdelen. Plan bijvoorbeeld niet te veel activiteiten op één dag. Houd ook de avond vrij als u 's middags iets afspreekt of andersom.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Sclerodermie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar sclerodermie

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van sclerodermie.