Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sclerodermie

Hoe verloopt sclerodermie?

Sclerodermie kan zowel mild als ernstig verlopen. Bij een mild verloop kan de ziekte tot rust komen. Bij een ernstig verloop kan het bindweefsel van uw organen binnen enkele maanden toenemen. Sclerodermie gaat niet over.

Ziekte gaat niet over
Sclerodermie is een chronische ziekte die niet overgaat. Het ziekteproces is onomkeerbaar: huid die eenmaal is verhard herstelt zich vaak niet meer. Sclerodermie kan mild of ernstig verlopen.

Mild verloop
Wanneer u al jaren last heeft van het fenomeen van Raynaud ontstaat geleidelijk een verharding van de huid van uw vingers. Daarna kan het ziekteproces tot stilstand komen. Het is niet bekend waardoor de ziekte wel of niet tot stilstand komt.

Het is ook mogelijk dat de ziekte na enkele maanden of jaren weer actief wordt. Dan verhardt vaak ook de huid van uw armen. Bovendien is er een kans dat het bindweefsel in uw inwendige organen toeneemt.

De ziekte kan na een aantal jaren helemaal tot rust komen. Schade die al is ontstaan aan uw huid of aan inwendige organen zal niet meer herstellen.

Ernstig verloop
De verharding van uw huid en de toename van bindweefsel in uw inwendige organen kan in enkele maanden tijd gebeuren. Bij zo'n ernstig verloop van de ziekte kunt u in korte tijd invalide worden. Ook daalt dan uw levensverwachting.

Niet te voorspellen
Of sclerodermie mild of ernstig verloopt is in het begin niet te voorspellen. Er zijn factoren die kunnen wijzen op een zeer ernstige ontwikkeling: huidafwijkingen over een groot deel van uw lichaam, veel schade aan uw inwendige organen en de schade treedt snel op.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Sclerodermie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar sclerodermie

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van sclerodermie.