Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sjögren, syndroom van

Vooral tegen droogte

Bij het syndroom van Sjögren kunt u verschillende klachten krijgen aan verschillende organen. U kunt medicijnen en hulpmiddelen gebruiken bij al deze klachten. Bespreek daarom al uw klachten met uw arts.

Vermoeidheid
Er bestaan geen medicijnen tegen vermoeidheid. U kunt hier wel mee leren omgaan, vooral door rust en activiteit af te wisselen en in beweging te blijven.
 
Droge mond
Een droge mond is lastig te behandelen. Er zijn diverse soorten kunstspeeksel. Die helpen niet bij iedereen, maar ze zijn wel het proberen waard. Voor de nacht kan de arts u kunstspeeksel in gelvorm voorschrijven. Overdag kan het gebruik van suikervrije kauwgom helpen.

Bij heel ernstige klachten kan de arts u Pilocarpine voorschrijven, een middel dat uw speekselklier extra stimuleert tot het produceren van speeksel. Het middel heeft alleen zin als uw speekselklieren nog wel speeksel aanmaken. Dit middel kan echter bijwerkingen geven, zoals meer transpiratie en een versnelde hartslag.

Droge ogen
Bij oogklachten kunt u terecht bij uw oogarts. Droge ogen zijn meestal goed te behandelen met kunsttranen, oogdruppels die traanvervangende middelen bevatten. Er zijn verschillende soorten kunsttranen, variërend van een waterachtige vloeistof tot een dikke gel. 's Nachts is het meestal prettig om een gel te gebruiken. Overdag werkt een waterige druppel beter, omdat deze uw gezichtsvermogen niet beïnvloedt. Kunsttranen zijn verkrijgbaar met of zonder conserveermiddel. Vaak werken kunsttranen met conserveermiddel prima, maar het is ook mogelijk dat bij u kunsttranen zonder conserveermiddel beter werken. Bij de apotheek zijn hulpmiddelen verkrijgbaar voor het indruppelen van oogdruppels. Vraag zo nodig uw apotheker om advies.

Uw oogarts kan beoordelen of door de droogte uw hoornvlies is beschadigd. Als dit het geval is kunt u enige tijd behandeld worden met oogdruppels die corticosteroïden bevatten. Overleg met uw oogarts of een dergelijke behandeling nodig is.

Kappenbril tegen droge ogen
Mensen met het syndroom van Sjögren gebruiken soms een kappenbril. Dat is een normale bril met rondom aan de zijkant een dun doorschijnend kapje. Het oog wordt afgesloten van de buitenlucht. Zo ontstaat rond het oog een ruimte met een hogere luchtvochtigheidsgraad. Er bestaan verschillende soorten kappenbrillen. Uw oogarts kan u hierover het beste adviseren  en met u beslissen of deze bril uw klachten kan verlichten.

Droge vagina
Bij een droge vagina is het belangrijk om eerst na te gaan of u eventuele infecties met een bacterie of schimmel heeft. Als dit zo is, moet eerst de infectie worden behandeld. Heeft u daarna nog steeds klachten, dan kunt u middelen gebruiken die de vagina vochtig maken. Ook kan een dunne vaseline die ook wel in het oog gebruikt wordt, bij een pijnlijk droog gevoel verlichting geven. Uw arts kan u hierbij verder adviseren.

Inwendige organen
Het komt in bijna de helft van de gevallen voor dat bij iemand met het syndroom van Sjögren inwendige organen zoals de lever of nieren ontstoken raken. Is dit bij u wel het geval? Dan heeft u een uitgebreidere behandeling nodig met regelmatige controles en medicijnen.

Ontstekingen aan de lever, nieren of longen zijn het gevolg van een ontregeld afweersysteem. Deze ontstekingen zijn soms te bestrijden met afweeronderdrukkende medicijnen zoals prednison en cyclofosfamide.

Bij longklachten is het belangrijk dat uw arts nagaat of er een bijkomende luchtweginfectie is. Is dit het geval, laat deze dan verder onderzoeken en behandel deze infectie zo nodig met antibiotica.

Spier- en gewrichtsklachten
Misschien gebruikt u al een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID). Deze middelen worden vooral gegeven bij spier- en gewrichtsklachten. Heeft u een ontsteking aan uw maag, lever of nieren, dan kan het nodig zijn dat u er een maagbeschermer bij moet gebruiken of dat u overstapt op een COX-2-remmer.

Heeft u een huidontsteking en soms ook gewrichtsklachten? Dan kan soms het medicijn hydroxychloroquine (plaquenil) hiertegen helpen.

Maag en slokdarm
Klachten van uw maag en slokdarm kunt u tegengaan door veel te drinken. Heeft u last van brandend maagzuur, overleg dan met uw arts. Soms kunnen maagzuurremmende medicijnen helpen.

Blaasontsteking
Als u een bacteriële blaasontsteking heeft, is het verstandig dat uw arts eerst uw urine onderzoekt om te weten te komen of de blaasontsteking door een bacterie wordt veroorzaakt. Is dit het geval, dan wordt deze met antibiotica behandeld. Een uroloog kan de diagnose interstitiële cystitis stellen. U kunt daar speciaal voor worden behandeld. Voor deze blaasproblemen bestaan speciale teams van artsen.

Zenuwen
Als u klachten heeft doordat uw zenuwen zijn aangetast, waardoor u bijvoorbeeld een doof gevoel krijgt aan uw benen, dan kunt u gebruik maken van  ontstekingsremmende pijnstillers. Zijn de klachten ernstig, dan kunt u andere medicijnen nodig hebben, bijvoorbeeld prednison of cyclofosfamide.


 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over syndroom van Sjögren?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar Sjögren

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van het syndroom van Sjögren.