Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sjögren, syndroom van

Hoe ziet de behandeling eruit?

Als u het syndroom van Sjögren heeft, is het belangrijk dat u zo veel mogelijk in goede conditie blijft. Dan heeft u minder kans op klachten. Regelmatige controle door uw arts is nodig om het verloop van uw klachten te volgen en u goed te behandelen.

Behandelaars
Het syndroom van Sjögren is nog niet te genezen. Wel kan een goede behandeling de klachten verlichten. Meestal komt u bij een reumatoloog terecht, maar er zijn ook internisten die Sjögren behandelen. Vaak maken een oogarts en een mond-, kaak- en aangezichtschirurg deel uit van het behandelteam. Ook kunt u te maken krijgen met andere behandelaars, bijvoorbeeld een hematoloog.

In goede conditie
De behandeling heeft verschillende doelen: dat u in een zo goed mogelijke lichamelijke conditie blijft, dat u zo weinig mogelijk klachten heeft en dat u zo goed mogelijk kunt blijven functioneren. Omdat het syndroom van Sjögren bij iedereen verschillend verloopt, zal uw arts samen met u uitzoeken wat in uw situatie de beste behandeling is.

Regelmatige controle
Bij het syndroom van Sjögren kan in de loop van de tijd uw klachtenpatroon veranderen, of kunnen nieuwe klachten ontstaan. Dit is de belangrijkste reden voor regelmatige controle door een reumatoloog of internist.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over syndroom van Sjögren?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar Sjögren

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van het syndroom van Sjögren.