Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sjögren, syndroom van

Sjögren in het dagelijks leven

Doordat u minder speeksel aanmaakt, heeft u meer kans op tandbederf. Met een goede verzorging en regelmatige controle houdt u uw gebit gezond. U vindt hier ook tips bij een droge mond, een droge huid, longproblemen en blaasontsteking.

Spierklachten
Heeft u last van spierklachten in uw lichaam, dan kan bewegen binnen uw grenzen een goede manier zijn om die tegen te gaan. Ook warmte kan helpen, zoals een warme douche of een warmtepakking.

Droge mond
Regelmatig kleine slokjes water drinken en suikervrij(e) snoep of kauwgom kunnen helpen als u last heeft van een droge mond.

Gebitsverzorging
Door gebrek aan speeksel heeft u meer kans op tandbederf. Poets daarom goed met fluoridetandpasta. U kunt flossen en tandenstokers gebruiken, en ook mondspoeling met fluoride helpt om gaatjes te voorkomen. Kies een fluoridespoeling die geen alcohol bevat, anders wordt uw mond te veel geprikkeld.

Laat uw gebit vaker dan normaal controleren door uw tandarts. Ook is het raadzaam om vier keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan. Zo houdt u uw gebit zolang mogelijk gezond. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist als u veel klachten heeft. Mensen met veel klachten aan het gebit kunnen extra fluoride gebruiken, bijvoorbeeld in tabletvorm. Ook een bijtmal met fluoridepasta kan helpen. Uw tandarts kan u hierover het beste adviseren.

Huidverzorging
Heeft u een droge huid? Vermijd dan lang douchen of baden. Een lauwe douche zonder zeep of badschuim is voldoende. Na het douchen of baden kunt u uw nog vochtige huid insmeren met een vette zalf, bodylotion of huidolie.

In huis kunt u een luchtbevochtiger plaatsen om ervoor te zorgen dat de centrale verwarming uw huid niet nog verder uitdroogt.

Longen
Rook niet en vermijd ruimtes waar gerookt wordt. Uw luchtwegen zijn al droog en geprikkeld. Roken of een verblijf in een rokerige ruimte kan dit erger maken. U kunt eventueel luchtbevochtigers neerzetten in ruimtes waar u veel bent.

Blaasontsteking
U kunt zelf maatregelen nemen om een bacteriële blaasontsteking te voorkomen:

  • Zorg dat u veel drinkt, 1,5 tot 2 liter water per dag
  • Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga naar het toilet als u aandrang voelt
  • Plas uw blaas helemaal leeg
  • Pers niet tijdens het plassen
  • Zorg ervoor dat u bij het wassen of afvegen van uw anus altijd van voor naar achter veegt (dus van uw buikzijde naar uw rugzijde) om te voorkomen dat darmbacteriën in de buurt van uw plasbuis komen


Lees meer tips voor het omgaan met een reumatische aandoening.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over syndroom van Sjögren?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar Sjögren

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van het syndroom van Sjögren.