Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sjögren, syndroom van

Sjögren en uw seksleven

Bij het syndroom van Sjögren kunnen klachten van uw ogen, mond, huid of vagina een fijne vrijpartij in de weg staan. Maar seks hoeft niet alleen uit geslachtsgemeenschap te bestaan. Andere manieren van vrijen kunnen het voor u prettiger maken. Ook kunt u pijnstillers of hulpmiddelen gebruiken.

Beleven
Zien, horen, proeven, ruiken en voelen hebben allemaal met seksualiteit te maken. Bij het syndroom van Sjögren kunt u juist klachten aan uw ogen, mond, huid of vagina krijgen. Droogte is de belangrijkste klacht. Voor de momenten dat u intiem wilt zijn - met of zonder partner - is het extra belangrijk dat u uw klachten kunt verlichten. Op die manier heeft u er zo weinig mogelijk last van.

Meer dan gemeenschap
Klachten als pijn, stijfheid en vermoeidheid kunnen ook een negatieve invloed hebben op seksualiteit. U kunt minder zin hebben om seksueel actief te zijn. Dit kan problemen geven, omdat uw partner dezelfde verlangens houdt. Ook geslachtsgemeenschap kan problemen geven.

Seksualiteit is echter meer dan alleen geslachtsgemeenschap. Masseren en strelen kan ook fijn zijn. U kunt daarbij een vibrator, glijmiddel of massageolie gebruiken. Vóór het vrijen kunt u een extra pijnstiller nemen. U en uw partner kunnen ook in een andere houding gaan zitten of liggen.

Vragen bespreken
Het is belangrijk dat u er met uw partner over praat, maar soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. U kunt uw vragen ook bespreken met uw huisarts, reumaverpleegkundige, reumaconsulent of reumatoloog. U kunt zich daarnaast laten verwijzen naar een seksuoloog. Een seksuoloog kan u advies geven bij problemen met of vragen over seksualiteit.  Kies hiervoor de behandelaar bij wie u zich het meest op uw gemak voelt.

 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over syndroom van Sjögren?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar Sjögren

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van het syndroom van Sjögren.