Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sjögren, syndroom van

Wat merkt u van het syndroom van Sjögren?

Veelvoorkomende klachten bij het syndroom van Sjögren zijn droge ogen, een droge mond, een droge huid en een droge vagina. Verder kunt u klachten krijgen aan inwendige organen en aan gewrichten en spieren. Ook het fenomeen van Raynaud en huidklachten komen voor.

Droge ogen
Doordat de traanklieren ontstoken zijn maken zij minder traanvocht aan. U krijgt dan last van droge en jeukende ogen en een gevoel alsof er zand in uw ogen zit. Omdat uw ogen droog zijn, wordt het oogoppervlak - het oppervlak van het hoornvlies - ruw. Uw ogen kunnen hierdoor extra gevoelig zijn voor zonlicht, stofdeeltjes, airconditioning of sigarettenrook. Ook het dragen van contactlenzen kan lastig worden. Als u verdrietig bent zult u merken dat er weinig of geen tranen komen.
Uw oogoppervlak kan beschadigd raken. Als dit doorzet, kunt u beschadigingen aan het hoornvlies, het beschermlaagje van de oogbol, krijgen. Soms veroorzaakt de ontsteking van de traanklieren ook een flinke zwelling. Deze is dan voelbaar net onder de oogkas aan de kant van uw slaap.
 
Droge mond
Passend bij het syndroom van Sjögren kan de productie van speeksel door de ontstoken speekselklieren afnemen. Daardoor heeft u vrijwel altijd een droge mond en keel. Dat is lastig bij eten, slikken en praten. Vaak zult u bij het eten water moeten drinken om uw voedsel te kunnen doorslikken.

Ook kunt u 's nachts wakker worden van een droge mond. Vaak is dit het eerste teken van het syndroom van Sjögren. Soms zit uw tong 's morgens aan uw gehemelte vastgeplakt. U kunt iets drinken om dit tegen te gaan. Water drinken helpt ook als u veel achter elkaar moet spreken.

Verder kunt u last krijgen van:

 • een branderig gevoel in uw mond
 • gesprongen lippen
 • gescheurde mondhoeken, al dan niet samen met een schimmelinfectie
 • verlies van smaak of u verdraagt bepaalde smaken niet
 • zwelling van en pijn aan uw grotere oor-speekselklieren, aan een of beide zijden, waarbij de zwelling kan komen en gaan of doorlopend voelbaar is
 • versneld optreden van tandbederf
 • vaker schimmelinfecties in uw mond
 • droge hoest en een geïrriteerde keel


Speeksel bestrijdt bacteriën en beschermt uw gebit tegen gaatjes. Bij het syndroom van Sjögren heeft u niet voldoende speeksel en ook heeft uw speeksel een ander samenstelling dan bij mensen zonder het syndroom van Sjögren. Daardoor loopt u meer risico op tandbederf en schimmelinfecties in uw mond. De ontstekingen van uw speekselklieren kunnen ertoe leiden dat uw speekselklieren groter worden. Uw wang wordt dikker en het kan eruitzien alsof u de bof heeft.
Als u naast deze zwelling ook last heeft van veel pijn en koorts, dan kan dit wijzen op een bacteriële infectie van uw speekselklier. In dat geval heeft uw speeksel een vieze smaak.

Huidklachten
Ook de klieren in de huid kunnen door de ontstekingen minder goed gaan functioneren. Uw huid kan hierdoor droog en schilferig worden en gaan jeuken. Bij sommige mensen kan een rode huiduitslag ontstaan, verspreid over het hele lichaam. Of er ontstaat huiduitslag onder invloed van zonlicht. U heeft dan last op de plaatsen waar uw huid aan de zon is blootgesteld geweest. Dit kan al gebeuren na een korte tijd in de zon.

Vaginale klachten
Door de drogere slijmvliezen van de vagina is er meer kans op schimmelinfecties. Door een droge vagina kunnen pijn en irritatie ontstaan bij het vrijen, zeker als u ook een schimmelinfectie heeft. Daarnaast kan het gebruik van tampons erg lastig worden.

Vermoeidheid
Ernstige vermoeidheid komt voor bij 70 tot 95% van de mensen met het syndroom van Sjögren. Juist die vermoeidheid kan u het gevoel geven dat u erg beperkt wordt in uw doen en laten. Sterke vermoeidheid die lang aanhoudt en anders is dan voorheen kan soms het eerste symptoom van het syndroom van Sjögren zijn. De oorzaak van deze vermoeidheid is niet precies bekend. Vaak zijn bij deze vermoeidheid bepaalde bloedwaarden verhoogd. Bloedarmoede kan de vermoeidheid versterken.

Spier- en gewrichtsklachten
Er zijn twee vormen van gewrichtsklachten die voorkomen bij het syndroom van Sjögren:

 • Bij artralgie heeft u alleen pijnlijke gewrichten.
 • Bij artritis zijn uw gewrichten niet alleen pijnlijk, maar ook ontstoken.


In het geval van artritis zijn de gewrichten dik, warm en vooral 's ochtends bij het opstaan stijf en u heeft moeite met bewegen. Als uw gewrichtsontstekingen door het syndroom van Sjögren worden veroorzaakt, dan leiden deze ontstekingen zelden tot schade aan het gewricht.

Bij veel mensen ontstaan ook spierklachten in het hele lichaam. Hierdoor kunnen ook weer de vermoeidheidsklachten verergeren.

Fenomeen van Raynaud
Mensen met het syndroom van Sjögren kunnen last krijgen van het fenomeen van Raynaud. Bij dit fenomeen zijn de bloedvaatjes in uw vingers of tenen vernauwd. Dit geeft klachten als u van een warme naar een koude omgeving gaat of als u bijvoorbeeld een heftige emotie ervaart. De vingers verkleuren dan eerst wit, daarna blauw en vervolgens rood. Dezelfde verschijnselen kunnen optreden bij de voeten. Als de doorbloeding langdurig gestoord blijft, kan dit leiden tot blijvende pijn en soms wondjes aan de vingertoppen.

Klachten aan inwendige organen
U kunt verschillende klachten krijgen aan uw inwendige organen:

 • Slokdarm en maag: door een droge slokdarm kunt u last hebben van brandend maagzuur, moeite met het doorslikken van vast voedsel of een krampend gevoel achter het borstbeen, dat meestal binnen 10 minuten
 • Lever: klachten aan de lever zijn vrij zeldzaam. Ze geven meestal in eerste instantie geen merkbare klachten. Heel soms kan uw huid of oogwit geel kleuren, heeft u pijn in de bovenbuik en voelt u zich bijzonder moe.
 • Longen: u kunt last krijgen van een vermoeiende, droge kriebelhoest. Vooral 's ochtends. Heel soms ook van kortademigheid. Uw longen of longvliezen kunnen ontstoken raken. Heeft u ontstoken longvliezen dan merkt u dit aan pijn bij diep inademen.
 • Nieren: deze geven meestal eerst geen merkbare klachten. Later kunt u een hoge bloeddruk krijgen en vocht gaan vasthouden. Dat merkt u bijvoorbeeld aan opgezette benen, gewichtstoename of spierzwakte. Heeft u een nierontsteking, dan merkt u dit meestal aan schuimende urine.
 • Blaas: door een droge vagina en urinewegen kunt u gevoeliger zijn voor blaasontsteking door bacteriën. De huisarts kan uw urine onderzoeken om te weten te komen of u met antibiotica kunt worden behandeld. Daarnaast kunt u regelmatig verschijnselen van blaasontsteking hebben zonder dat er bij onderzoek bacteriën worden gevonden. In dat geval kan er sprake zijn van interstitiële cystitis, een zeldzame aandoening van de blaaswand die vaker voorkomt bij mensen met het syndroom van Sjögren. Om deze aandoening vast te stellen is urologisch onderzoek nodig.
 • Schildklier: bij 1 op de 10 mensen met het syndroom van Sjögren ontstaan klachten aan de schildklier. Vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten kunnen hierdoor verergeren.
 • Bloedvaten: vooral aan de onderbenen kunnen uw bloedvaten ontstoken raken. U merkt dit doordat er op uw benen veel rode kleine puntjes ter grote van een speldenprik ontstaan. Lang staan, of weinig beweging en warmte hebben hier invloed op.


Zenuwen

Uw zenuwen kunnen aangetast raken bij het syndroom van Sjögren. Meestal zijn dat de zenuwen in uw ledematen. Als gevolg daarvan kunt u last krijgen van een doof gevoel, vooral aan de voetzolen. Het is echter ook mogelijk dat u een tintelend, brandend of pijnlijk gevoel ervaart, dat wordt ook wel neuropathie genoemd.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over syndroom van Sjögren?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar Sjögren

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van het syndroom van Sjögren.