Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Virale artritis

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw arts heeft door uw klachten al aanwijzingen dat het om virale artritis gaat. Verder is uw bloedbezinking verhoogd. Ook zijn er antistoffen tegen het parvovirus aanwezig in uw bloed.

Uw klachten
Als u griepklachten heeft en een zwelling van een gewricht, dan heeft uw arts al aanwijzingen voor een virale artritis. Er is geen test om het virus in het gewricht zelf aan te tonen. Wel kan uw arts met enkele onderzoeken meer informatie verzamelen voor de diagnose.

Verhoogde bloedbezinking
Bloedonderzoek laat een verhoogde bezinkingssnelheid (BSE) of een verhoogde hoeveelheid C-reactief proteïne (CRP) in het bloed zien. Dit beeld komt ook vaak voor bij een infectie. Soms komt bij virale artritis ook bloedarmoede voor of een verlaging van de hoeveelheid witte bloedcellen of bloedplaatjes.

Antistoffen tegen parvovirus
Virussen zijn niet te kweken. De laborant kan wel nagaan of u antistoffen tegen het parvovirus in uw bloed heeft. Als uw bloed antistoffen tegen het parvovirus bevat, weet uw arts dat u virale artritis heeft. Uw arts zal eerst andere ziekten uitsluiten, waaronder ook andere reumatische ziekten.

Röntgenonderzoek
Een virusinfectie beschadigt uw aangetaste gewrichten niet. Een röntgenfoto is daarom meestal niet nodig.

Virale artritis (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?