Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Hoe ziet de behandeling eruit?

Bij de behandeling van axiale spondyloartritis ligt de nadruk steeds meer op regelmatig oefeningen doen en bewegen. Naast oefenen en bewegen kan medicatie helpen om uw klachten te verminderen. Ook kan een reumakuur een waardevolle bijdrage leveren aan de behandeling van axiale spondyloartritis.

Bewegen
Bij de behandeling van axiale spondyloartritis ligt de nadruk steeds meer op regelmatig oefeningen doen en bewegen. Door op een juiste manier te oefenen en bewegen nemen uw klachten af en kunt u beter functioneren. Het is belangrijk om zowel in periodes dat de ziekte actief is als in periodes dat u weinig of geen klachten heeft in beweging te blijven.

Een oefentherapeut (fysio-, Cesar- of Mensendiecktherapeut) kan u helpen bij het aanleren van de juiste oefeningen met de juiste intensiteit. Ook kan de oefentherapeut u helpen bij het aanleren van een goede houding en advies geven over geschikte beweegactiviteiten.

Medicijnen
Naast regelmatig oefenen en bewegen kan medicatie helpen om uw klachten te verminderen. De meeste medicijnen die worden voorgeschreven bij axiale spondyloartritis werken pijnstillend en/of ontstekingsremmend. Om axiale spondyloartritis onder controle te houden, kan het zijn dat u de medicijnen langdurig moet blijven gebruiken.

Merkt u dat uw klachten toenemen of heeft u last van bijwerkingen? Neem dan altijd contact op met uw arts om te overleggen of uw medicatie moet worden aangepast.

Behandelaars
Meestal is de reumatoloog uw hoofdbehandelaar. U kunt daarnaast onder behandeling staan van uw huisarts of een andere behandelaar, zoals een oogarts, een dermatoloog of een
maag-lever-darmarts.

Reumakuren 
Een reumakuur is een 2 tot 3 weken durend multidisciplinair kuurprogramma in een kuurcentrum in het binnen- of buitenland. Intensieve oefentherapie en andere vormen van bewegen staan in vrijwel elke reumakuur dagelijks op het programma. Daarnaast bestaat het kuurprogramma uit verschillende andere behandelingen, zoals balneotherapie, radontherapie of behandelingen met fango. Tijdens een reumakuur wordt u begeleid door verschillende behandelaars, waaronder een kuurarts en/of reumatoloog, gespecialiseerde oefentherapeuten en andere zorgverleners.

Een reumakuur kan een waardevolle bijdrage leveren aan de totale behandeling van axiale spondyloartritis. Zo hebben veel mensen met axiale spondyloartritis na een reumakuur minder pijn, een betere conditie, minder last van vermoeidheid en soepelere gewrichten. De effecten houden gemiddeld 3 tot 6 maanden aan.

Overleg altijd met uw eigen reumatoloog wat voor soort kuurprogramma voor u het meest geschikt is. Informeer ook bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding van een reumakuur.

Operaties
In een enkel geval is een operatie aan de heup of knie nodig bij axiale spondyloartritis, bijvoorbeeld als u ernstige gewrichtsschade of functiebeperkingen heeft. Als uw rug erg stijf en krom is, kan een operatie aan de wervelkolom nodig zijn. Deze operatie is echter niet zonder risico's en wordt daarom alleen uitgevoerd in zeer ernstige gevallen.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?