Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Medicijnen kunnen u niet genezen, maar kunnen wel helpen uw klachten te verminderen. Welke medicijnen uw reumatoloog voorschrijft, is afhankelijk van de aard van uw klachten, het effect van de medicijnen en eventuele bijwerkingen. Soms is het nodig om een combinatie van verschillende medicijnen te gebruiken.

Uw reumatoloog kan de volgende medicijnen voorschrijven om axiale spondyloartritis te behandelen:

Eenvoudige pijnstillers
Eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol, verminderen de pijn maar helpen niet tegen de ontstekingen. U krijgt ze daarom vaak in combinatie met andere medicijnen voorgeschreven. Over het algemeen treden bij eenvoudige pijnstillers vrijwel geen bijwerkingen op.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers worden veel gebruikt in de behandeling van axiale spondyloartritis. Ze verminderen zowel de pijn als de ontstekingen. Ontstekingsremmende pijnstillers zijn opgedeeld in twee groepen: klassieke NSAID's,zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, en COX-2-remmers, waaronder celecoxib en etoricoxib. Om maag- en darmklachten te voorkomen krijgt u ontstekingsremmende pijnstillers meestal voorgeschreven in combinatie met een maagbeschermer.

Klassieke reumaremmers (DMARD's)
Klassieke reumaremmers (DMARD's), zoals sulfasalazine, methotrexaat en azathioprine, onderdrukken de afweerreactie van uw lichaam. De aandoening komt tot rust en de gewrichten worden minder pijnlijk, stijf en gezwollen. Omdat klassieke reumaremmers uw weerstand verlagen en bijwerkingen kunnen geven, zal uw reumatoloog u regelmatig controleren als u deze medicijnen gebruikt.

Biologische medicijnen
Als de eerder genoemde medicijnen onvoldoende helpen tegen uw klachten kan uw reumatoloog een biologisch medicijn voorschrijven. Voor de behandeling van axiale spondyloartritis wordt meestal een TNF-alfa remmer gebruikt. TNF-alfa (tumornecrosefactor alfa) is een ontstekingseiwit dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en in stand houden van ontstekingen bij axiale spondyloartritis. Door TNF-alfa te remmen, verminderen de ontstekingen en neemt de ziekteactiviteit af.

De volgende TNF-alfa remmers zijn in Nederland geregistreerd voor de behandeling van axiale spondyloartritis:

  • adalimumab (Humira®)
  • certolizumab (Cimzia®)
  • etanercept (Enbrel®),
  • golimumab (Simponi®)
  • infliximab (Remicade®, Remsima® of Inflectra®)

 

Biologische medicijnen mogen alleen door een reumatoloog worden voorgeschreven. Doordat biologische medicijnen uw afweersysteem onderdrukken heeft u een verhoogde kans op infecties, zoals een luchtweginfectie, gordelroos of een longontsteking.

U krijgt biologische medicijnen toegediend via een injectie of infuus. Mogelijke bijwerkingen zijn: koorts, hoofdpijn, een tekort aan witte bloedlichaampjes en huidirritatie op de plaats van de injectie, zoals roodheid, zwelling, jeuk, blauwe plekken en pijn.

Vermoedt u dat u een infectie heeft of heeft u veel last van bijwerkingen? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of reumatoloog.

Lees meer informatie over biologische medicijnen.

Corticosteroïden
Bij een plotselinge gewrichts- of peesontsteking kan uw arts een plaatselijke injectie met corticosteroïden geven, bijvoorbeeld prednison. Een corticosteroïdeninjectie heeft snel effect en werkt alleen op de plek van de ontsteking. In tegenstelling tot corticosteroïden in tabletvorm geeft een injectie zelden bijwerkingen.

Als u last heeft van oogontsteking kunt u corticosteroïden in de vorm van oogdruppels voorgeschreven krijgen. Bij ernstige oogontsteking kan een injectie in of naast het oog worden gegeven of krijgt u corticosteroïden in tabletvorm.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?