Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Bewegen

Bij de behandeling van axiale spondyloartritis ligt de nadruk steeds meer op regelmatig oefeningen doen en bewegen. Door te bewegen nemen uw klachten af en blijft u beter functioneren. Een oefentherapeut (fysio-, Cesar- of Mensendiecktherapeut) kan u adviseren en begeleiden bij het bewegen.

Waarom bewegen?
Bij de behandeling van axiale spondyloartritis ligt de nadruk steeds meer op verantwoord blijven bewegen, zelfs wanneer de ziekte actief is. Dat komt doordat het steeds duidelijker wordt hóe belangrijk regelmatig oefeningen doen en bewegen is om klachten en beperkingen bij axiale spondyloartritis te verminderen of te voorkomen.

Door regelmatig te bewegen:

 • neemt de pijn af
 • kunt u beter functioneren
 • blijven uw gewrichten soepel
 • verbetert uw conditie
 • neemt uw spierkracht toe
 • worden uw hart en longen sterker
 • verkleint de kans op botontkalking
 • vermindert uw vetpercentage
 • verlaagt uw cholesterolgehalte

 

Hoe kunt u bewegen?
Het is belangrijk om zowel in periodes dat de ziekte actief is, als in periodes waarin u weinig of geen klachten heeft te bewegen. Houd wel uw grenzen in de gaten: als de ziekte rustig is, kunt u meer doen dan wanneer de ziekte actief is.

De volgende vormen van oefenen en bewegen kunnen helpen de klachten bij axiale spondyloartritis te verminderen en uw functioneren te verbeteren:

 • spierversterkende oefeningen, waarbij de nadruk vaak ligt op het versterken van uw rug-, buik-, bil- en beenspieren. De oefeningen vergroten de spierkracht en stabiliteit van het gewricht
 • mobiliserende oefeningen, bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen. Deze oefeningen maken uw spieren soepel en uw gewrichten beweeglijker. Dit is vooral belangrijk voor de beweeglijkheid van de wervelkolom en de borstkas 
 • conditietraining, een goede conditie zorgt voor een kleiner risico op hart- en vaatziekten bij axiale spondyloartritis. Ook verbetert uw ademhaling wanneer u aan uw conditie werkt. U heeft daardoor minder last van benauwdheid en ademhalingsproblemen die kunnen optreden als u klachten aan uw borstbeen heeft
 • oefeningen voor het verbeteren van uw lichaamshouding

 

Een oefentherapeut (fysio-, Cesar- of Mensendiecktherapeut) die kennis en ervaring heeft in het behandelen van reumatische klachten kan u adviseren en begeleiden bij het aanleren van de juiste oefeningen met de juiste intensiteit. Het is belangrijk dat u zelf aan de slag gaat met de adviezen die uw therapeut u meegeeft. Bespreek daarom goed op wat voor manier en hoe vaak u zelfstandig kunt oefenen en bewegen.

Houd altijd in de gaten wat voor effect de oefeningen op uw lichaam hebben. Is het uitvoeren van bepaalde oefeningen pijnlijk of krijgt u naderhand klachten? Overleg dan met uw therapeut hoe u de oefeningen of uw beweegschema kunt aanpassen.

Sporten
Een advies over sporten is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Vaak zijn sporten zoals fitness, volleybal, badminton, zwemmen, fietsen en wandelen geschikt bij axiale spondyloartritis. Maar er zijn natuurlijk nog meer sporten en activiteiten waarmee u uw conditie kunt verbeteren. Belangrijk is dat u iets kiest wat bij u past en waar u plezier aan beleeft. U kunt hierover advies vragen aan uw oefentherapeut of uw arts.
 
Samen oefenen
U kunt er ook voor kiezen om te bewegen in groepsverband, bijvoorbeeld via een lokale Bechterew- of  reumapatiëntenvereniging. Bewegen in groepsverband kan stimulerend zijn om te beginnen met bewegen en om het bewegen vol te houden. De oefengroepen worden gegeven onder begeleiding van een deskundige. Vaak kunt u een keuze maken uit oefenen in de zaal, oefenen in verwarmd water (hydrotherapie) of een combinatie daarvan. U kunt vragen of u een proefles kunt volgen om te kijken of bewegen in een oefengroep bij u past.

Wilt u weten welke beweegactiviteiten er bij u in de buurt zijn? Kijk op reumabeweegwijzer.nl.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?


Op zoek naar een ziekenhuis?