Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Heeft u een kinderwens?

Axiale spondyloartritis hoeft een kinderwens niet in de weg te zitten. Wel is het belangrijk om voorafgaand aan de zwangerschap met uw arts uw medicijngebruik te bespreken. Door het gewicht en de druk van het kind kunt u tijdens de zwangerschap meer klachten aan uw bekken krijgen.

Geen invloed op de vruchtbaarheid
Axiale spondyloartritis heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Er is ook geen verhoogd risico op het krijgen van een miskraam, vroeggeboorte of laag geboortegewicht bij het kind.

Erfelijkheid
Als u axiale spondyloartritis heeft, is er een kans van ongeveer 7% dat uw kinderen de aandoening ook krijgen.

Medicijngebruik tijdens en na de zwangerschap
Een aantal medicijnen mag u tijdens (een deel van) de zwangerschap niet gebruiken. Sommige medicijnen kunnen het risico op een bloeding verhogen of hebben een remmende werking op de weeën. Bespreek uw medicijngebruik daarom voorafgaand aan de zwangerschap met uw arts. Neem nooit zelf een beslissing over uw medicijngebruik tijdens uw zwangerschap.

Het is belangrijk om na de bevalling weer met de medicatie starten omdat u anders een terugslag kunt krijgen. Sommige medicijnen mogen echter niet gegeven worden tijdens borstvoeding. Bespreek het hervatten van de medicijnen daarom altijd met uw arts.

Klachten tijdens en na de zwangerschap
Door het gewicht en de druk van het kind, kunt u tijdens de zwangerschap meer pijn rond uw bekken krijgen. Als uw rug, heupen en bekken erg zijn aangetast is het raadzaam om u tijdens de zwangerschap te laten begeleiden door een gynaecoloog. Deze kan op basis van de schade aan uw gewrichten besluiten om uw kind via een keizersnede geboren te laten worden.

Ontstekingen aan grote gewrichten zoals de schouder of de knie en oogontstekingen zijn tijdens de zwangerschap vaak in mindere mate of helemaal niet aanwezig. Meestal komen ontstekingen na de bevalling helaas weer terug. Over het algemeen is de ziekteactiviteit na de bevalling gelijk aan de ziekteactiviteit voor de zwangerschap.

Ademhaling
Door axiale spondyloartritis kunt u een minder beweeglijke borstkas hebben, waardoor ademen via de borstkas lastig kan zijn. Hoe minder ruimte er tijdens de zwangerschap in de buik overblijft, hoe moeilijker het wordt om via de buik te ademen. In de loop van de zwangerschap kan de ademhaling dan ook voor problemen zorgen.

U kunt hier extra aandacht aan besteden als u zwangerschapsoefeningen doet. Vraag aan een oefentherapeut welke oefeningen uw ademhaling kunnen bevorderen. Heeft u een keizersnede gehad, en is de buikademhaling nog steeds moeilijk door de operatiewond? Dan is het verstandig de begeleiding door een oefentherapeut nog even voort te zetten.

Wel of geen zwangerschapsgymnastiek?
Als u axiale spondyloartritis heeft en zwanger bent, kunt u meestal gewoon deelnemen aan zwangerschapsgymnastiek.

Lees meer bij vruchtbaarheid en zwangerschap bij reuma

 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?