Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Bijkomende ziekten voorkomen

 

Hart- en vaatziekten bij Bechterew 
Hart en vaatziekten komen vaker voor bij mensen die de ziekte van Bechterew hebben dan bij mensen zonder die ziekte. Waarschijnlijk komt dit door de ontstekingen die de ziekte met zich meebrengt, maar de exacte oorzaak is nog niet bekend. En ook niet, hoe vaak hart- en vaatziekten precies voorkomen bij Bechterew. Dr. Mike Nurmohamed en dr. Sjoerd Heslinga van Reade te Amsterdam willen deze vragen in dit project beantwoord krijgen.

De onderzoekers zullen bij 300 Bechterew-patiënten in de leeftijd van 50-75 jaar een echo van het hart maken, lichamelijk onderzoek doen, bloed prikken en een vragenlijst afnemen. Een aantal van hen krijgt ook een MRI-scan. Hetzelfde zal gebeuren met 100 mensen die de ziekte niet hebben. Dit is de controlegroep.

Daarna bekijken de onderzoekers de verschillen tussen de Bechterewgroep en de controlegroep. Als het goed is, zal hieruit duidelijk worden hoe vaak hart- en vaatziekten bij de ziekte van Bechterew ontstaan en hoe dit komt. Kennis die belangrijk is om de behandeling aan te passen op het voorkómen van hart- en vaatziekten.

Titel onderzoek: Cardiac disease prevalence in patients with ankylosing spondylitis.
Projectleider: Dr. M.T. Nurmohamed
Universiteit: VU/Reade, Amsterdam
Verwachte looptijd: 2013-2016

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?