Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak stelt een reumatoloog vast of u axiale spondyloartritis heeft. De reumatoloog baseert de diagnose vooral op uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek, zoals een bloedtest of röntgenfoto, kan de diagnose ondersteunen.

Uw verhaal en het lichamelijk onderzoek
Om vast te stellen of u axiale spondyloartritis heeft, zal de reumatoloog eerst vragen wat uw klachten zijn. De reumatoloog vraagt bijvoorbeeld waar u last heeft, wanneer uw klachten zijn begonnen en tegen welke beperkingen u aanloopt in uw dagelijks leven.

Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de reumatoloog vooral naar de beweeglijkheid van uw bekken, heupen en rug. Ook let de reumatoloog op ontstekingsverschijnselen aan uw gewrichten, pezen, ogen en huid.

Bloedonderzoek
Met een BSE- of CRP test stelt de reumatoloog vast of er ontstekingen in uw lichaam aanwezig zijn. Deze bloedtests kunnen niet aantonen dat u axiale spondyloartritis heeft, maar kunnen de diagnose wel ondersteunen. De tests kunnen daarnaast helpen om het verloop van de ziekte te volgen.

Een andere bloedtest die de reumatoloog kan afnemen is de HLA-B27 test. Ongeveer 85 procent van de mensen met axiale spondyloartritis is drager van het gen HLA-B27. Dit is terug te vinden in het bloed. Als u drager van dit gen bent, kan dat een aanwijzing zijn voor axiale spondyloartritis.

Opvallend is dat de reumafactor, die kenmerkend is voor reumatoïde artritis (RA), afwezig is bij mensen met axiale spondyloartritis.

Beeldvormend onderzoek
Met behulp van röntgenonderzoek stelt de reumatoloog vast of er veranderingen zichtbaar zijn aan uw bekken en wervelkolom. Meestal duurt het een aantal jaren voordat veranderingen zichtbaar zijn op röntgenfoto's. Om axiale spondyloartritis zo vroeg mogelijk vast te stellen, kan de reumatoloog daarom aanvullend een MRI-scan laten maken. Een MRI-scan geeft namelijk een veel nauwkeuriger beeld van uw gewrichten dan een röntgenfoto, waardoor afwijkingen of ontstekingsverschijnselen die op axiale spondyloartritis kunnen wijzen, sneller worden opgespoord.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?