Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Hoe ontstaat axiale spondyloartritis?

Bij axiale spondyloartritis is er sprake van een ontregelde afweerreactie. Hoe de aandoening precies ontstaat, is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol.

Ontregelde afweerreactie
Bij axiale spondyloartritis is er sprake van een ontregelde afweerreactie: het afweersysteem valt eigen lichaamscellen aan. Bij axiale spondyloartritis raken daardoor vooral de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken.

Erfelijke aanleg
Axiale spondyloartritis komt vaker voor binnen bepaalde families. Daarom wordt aangenomen dat er sprake is van een erfelijke aanleg. Het gen HLA-B27 speelt hierbij een belangrijke rol. Ongeveer 85 procent van de mensen met axiale spondyloartritis is drager van dit gen. Toch is HLA-B27 niet de enige oorzaak van de aandoening. Acht procent van de bevolking heeft HLA-B27 namelijk wel in het bloed, maar heeft geen axiale spondyloartritis.

Omgevingsfactoren
Omdat genen niet alles kunnen verklaren,
bestaat het vermoeden dat omgevingsfactoren een aanleiding kunnen zijn voor het ontstaan van axiale spondyloartritis. Mogelijke omgevingsinvloeden zijn doorgemaakte infecties, leefstijl en medicijngebruik. Hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan.

 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?