Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Hoe verloopt axiale spondyloartritis?

Het verloop van axiale spondyloartritis is wisselend en lastig te voorspellen. De ontwikkeling van de aandoening is bij iedereen anders. Een complete verstijving van de wervelkolom komt tegenwoordig nog maar weinig voor.

Wisselend
Het verloop van axiale spondyloartritis is lastig te voorspellen. Een periode met weinig klachten kan worden gevolgd door een periode met heftige klachten. Hoewel
de meeste mensen met axiale spondyloartritis merken dat de gewrichten stijver en minder flexibel worden naarmate de jaren vorderen, is de ontwikkeling voor iedereen verschillend. Zo blijft de aandoening bij de ene persoon lange tijd stabiel, terwijl bij een ander de klachten snel toenemen. Het is helaas niet mogelijk om axiale spondyloartritis te genezen.

Verbening van de wervelkolom
Als axiale spondyloartritis onbehandeld blijft of wanneer de aandoening zeer ernstig verloopt, kan de wervelkolom in een vergevorderd stadium volledig verstijven. Dat komt doordat de ontstekingen het kraakbeen van de wervels beschadigen en er littekenweefsel ontstaat tussen de wervels. Het littekenweefsel wordt later omgevormd tot bot. Door deze 'verbening' raken de wervels met elkaar vergroeid. De rug kan dan helemaal stijf en krom worden, waardoor geen soepele beweging meer mogelijk is. Dit wordt ook wel een 'bamboerug' genoemd.

Dankzij de huidige behandelmogelijkheden komt een complete verstijving van de rug tegenwoordig veel minder vaak voor dan voorheen. Vroegtijdige herkenning en (intensieve) behandeling van axiale spondyloartritis is dan ook van groot belang voor het zoveel mogelijk beperken van schade op lange termijn.

Nadelig effect van roken
Uit onderzoek blijkt dat roken een nadelige invloed heeft op het verloop van axiale spondyloartritis. Roken verhoogt namelijk het risico op verbening van de wervelkolom. Daarom is het heel belangrijk dat u niet rookt als u axiale spondyloartritis heeft.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?