Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behçet, ziekte van

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Colchicine is de eerste keus als medicijn bij de ziekte van Behçet. Verder schrijft uw arts vaak een klassieke ontstekingsremmer voor tegen de ontstekingen en een ontstekingsremmende pijnstiller tegen de pijn.

Colchicine
Bij de ziekte van Behçet wordt meestal als eerste colchicine voorgeschreven. Dat is een ontstekingsremmend middel met een gunstige uitwerking op aften, gewrichtsontstekingen en huidafwijkingen.

Werking van colchicine
Colchicine werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Uw arts schrijft dit medicijn voor bij aandoeningen met koorts en gewrichtsontstekingen, zoals Familiaire Mediterrane Koorts en de ziekte van Behçet. Colchicine heeft geen effect op het urinezuurgehalte in uw bloed.

Inname van colchicine
Er is bij kleine groepen mensen met de ziekte van Behçet onderzoek gedaan naar het effect van colchicine. Bij een dosering van driemaal daags 0,5 mg verminderen de symptomen met de helft. Vanwege de mildere bijwerkingen heeft dit middel de voorkeur boven andere middelen.

Bijwerkingen van colchicine
U kunt maagdarmklachten krijgen, zoals misselijkheid, buikpijn, braken en diarree. Als u colchicine jarenlang gebruikt, zal uw arts extra letten op zenuwontstekingen, spierzwakte en een verminderde bloedaanmaak in uw beenmerg. Ook zal hij in de gaten houden of uw nieren goed blijven werken. U kunt ook allergische reacties krijgen, zoals huiduitslag, jeuk en roodheid.

Combinatie met andere medicijnen
Cimetidine (een maagtablet), erytromycine (een antibioticum) en tolbutamide (een diabetesmedicijn) kunnen de afbraak van colchicine afremmen. De hoeveelheid colchicine in uw bloed wordt dan hoger en u heeft meer kans op bijwerkingen. Uw arts past dan de dosering aan.

Klassieke ontstekingsremmers
Meestal is het nodig dat u een of meerdere klassieke reumaremmers (DMARD's) gebruikt. Voorbeelden zijn prednison, azathioprine, cyclofosfamide, ciclosporine, methotrexaat, sulfasalazine, interferon alfa en thalidomide.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Om de pijn te verminderen kan uw arts een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) voorschrijven. Tegen de pijnlijke zweertjes in uw mond schrijft uw arts vaak ook een middel voor dat alleen op die plek werkt. Daarin zit een corticosteroïd en eventueel een verdovend middel (bijvoorbeeld lidocaïne).

Eventueel biologische medicijnen
Een specialist kan eventueel een biologisch medicijn voorschrijven. Hij zal bekijken of de medicijnen die u al slikt hier goed mee samengaan.

Er zijn aanwijzingen dat TNF-alfaremmers effect hebben bij de ziekte van Behçet. Op dit moment zijn er nog geen TNF-alfaremmers geregistreerd als medicijn bij deze ziekte.

Lees meer informatie over biologische medicijnen.

Antistollingstherapie
Heeft u last van trombose, dan kunt u antistollingstherapie krijgen.

Controle
Om eventuele bijwerkingen voor te zijn of op te sporen, zal uw arts regelmatig uw bloed laten controleren. De controle kan per middel verschillen. Uw arts kan u vertellen welke controles u nodig heeft.

 


 

Ziekte van Behçet (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?