Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behçet, ziekte van

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen specifieke laboratoriumtest waarmee de ziekte van Behçet kan worden vastgesteld. Uw arts stelt de diagnose op basis van lichamelijke verschijnselen. Als het nodig is, verwijst hij u door naar een specialist.

De verschijnselen
U voldoet aan de criteria van de ziekte van Behçet als u tenminste 3 perioden in één jaar last heeft van mondaften én als u 2 van de onderstaande verschijnselen heeft:

• terugkerende aften aan uw geslachtsorganen
• oogafwijkingen passend bij de ziekte van Behçet
• huidafwijkingen passend bij de ziekte van Behçet
• een positieve pathergietest

U kunt ook de ziekte van Behçet hebben zonder aan de criteria te voldoen, de diagnose moet dan wel gesteld worden door een specialist met ervaring met de ziekte.

Laboratoriumonderzoek
Er wordt altijd bloedonderzoek uitgevoerd. Dit kan andere aandoeningen uitsluiten. Heeft u een gewrichtsontsteking? Dan kan uw arts een gewrichtspunctie uitvoeren. Met een naald haalt hij dan een kleine hoeveelheid gewrichtsvocht uit uw gewricht voor verder onderzoek.

Verwijzing specialist
Als u afwijkingen heeft in een bepaald orgaan of lichaamsdeel, dan kan het nodig zijn dat een andere specialist aanvullend onderzoek doet. Dit kan een oogarts, een reumatoloog, huidarts, neuroloog of maag-darm-leverarts zijn. U krijgt vrijwel altijd een verwijzing voor een oogarts, omdat u een oogontsteking kunt hebben zonder dat u dit weet.

Ziekte van Behçet (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?