Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behçet, ziekte van

Wat merkt u van de ziekte van Behçet?

De ziekte van Behçet kan klachten geven aan verschillende delen van het lichaam. Kenmerkend voor de aandoening zijn de zweertjes in de mond en op de geslachtsdelen. Deze ontstaan vaak als eerste.

Hierna vindt u de klachten die kunnen optreden bij de ziekte van Behçet per lichaamsdeel beschreven. Ook leest u wanneer u het beste contact kunt opnemen met uw arts.

Mond
Bijna alle mensen met de ziekte van Behçet hebben zweertjes (aften) in hun mond. Vaak is dit het eerste symptoom van de ziekte. Het kan één aft zijn, maar meestal zijn het er meer. De aften zijn meestal groter en pijnlijker dan 'gewone' aften. Ze hebben een rode rand en een grijswit oppervlak. De aften genezen meestal spontaan binnen 1 tot 3 weken. Vaak komen ze terug, soms blijven ze aanwezig. De zweertjes kunnen zich uitbreiden tot in de maag en darmen. Soms zijn de aften juist klein.

Geslachtsdelen
Meer dan 75% van de mensen met de ziekte van Behçet heeft zweertjes op de geslachtsdelen. Die zien er hetzelfde uit als de zweertjes of aften in de mond, maar ze komen minder vaak terug. Grote zweren kunnen een litteken achterlaten. De afwijkingen zijn bij mannen vaak ernstiger dan bij vrouwen. Bij mannen kan de bijbal ontstoken raken, bij vrouwen de eileiders. Een heel enkele keer komt een ontsteking van de plasbuis voor.

Huid
U kunt verschillende soorten huidafwijkingen krijgen: van bultjes, puisten, schilferende plekjes en huidafwijkingen die op acne lijken tot pijnlijke paarsrode vlekken. Verdikte plekken zoals op uw scheenbenen komen soms ook voor in het gezicht, de hals of op de armen. De medische term hiervoor is erythema nodosum. Op plekken waar een ontsteking zit kan de huid soms zweren en kapotgaan.

Mannen hebben vaker huidafwijkingen die op acne lijken, vrouwen hebben vaker erythema nodosum. Bij de ziekte van Behçet kan de uitslag van een pathergietest positief zijn. Dit betekent dat 24 tot 48 uur na een prik met een steriele naald een rood plekje met een wit puistje ontstaat. Dit gebeurt echter lang niet bij alle mensen met de ziekte van Behçet.

Ogen
U kunt een aanval van oogontsteking (uveïtis) krijgen. Bij uveïtis anterior zit de ontsteking vóór in uw oog, bij uveïtis posterior is het achter in uw oog ontstoken. De ontsteking kan ook zowel voor als achter zitten, en vaak heeft u ontstekingen in beide ogen. Tussen de aanvallen door kunnen uw klachten verdwijnen, maar de ontsteking zelf verdwijnt niet altijd helemaal.

Klachten bij een ontsteking voor in het oog zijn:

• pijn
• wazig zien
• overgevoeligheid voor licht
• tranen en rode ogen
• soms pus in de voorste oogkamer

Klachten bij een ontsteking achter in het oog zijn minder duidelijk. De gevolgen kunnen echter groot zijn: u kunt slechtziend of blind worden.

Ook kunt u staar krijgen door een oogontsteking. Bij staar wordt de lens troebel, waardoor u minder goed ziet. De oogontsteking kan ook leiden tot een verhoogde oogboldruk (glaucoom).

Oog met voorste oogkamer

 

Afbeelding: dwarsdoorsnede van het oog

Zenuwen
Bij de ziekte van Behçet kunt u een ontsteking krijgen in de hersenen en het ruggenmerg, of in uw hersenvliezen. Meestal gebeurt dit niet als u de ziekte net heeft. Mannen hebben vaker neurologische afwijkingen dan vrouwen. De klachten komen meestal in aanvallen. De ziekte kan ook chronisch verlopen. De klachten zijn dan bijna voortdurend aanwezig.

Bij de ziekte van Behçet kunt u de volgende zenuwklachten hebben:

 • hoofdpijn
 • gevoelsstoornissen
 • verlammingen
 • stijve nek
 • psychische veranderingen (bijvoorbeeld verwardheid en concentratiestoornissen)


Bloedvaten

Uw bloedvaten kunnen op verschillende manieren worden aangetast. Ze kunnen ontstoken raken waardoor er een bloedpropje in uw bloedvat komt (trombose) of een bloedvat kan een slappe wand krijgen en daardoor verwijd raken.

 • Ontstoken bloedvaten: bij de ziekte van Behçet kunnen zowel uw kleine als uw grote bloedvaten ontstoken raken. Dit heet vasculitis. Het kan overal in uw lichaam voorkomen. De bekendste verschijnselen zijn roodblauwe vlekken op uw huid, deze lijken op bloeduitstortingen. Bij een ernstige vaatontsteking kan weefsel afsterven, bijvoorbeeld aan uw vingertoppen of tenen, maar ook in uw darmen. Heeft u een ontstoken bloedvat in een bepaald orgaan, dan heeft u op die plek klachten. Door ontsteking kan het vat ook te groot worden. Deze vaatontsteking is zeldzaam en komt met name bij mannen voor.
 • Trombose: u kunt trombose krijgen in uw aderen en slagaderen. Trombose is een aderverstopping door een bloedstolsel. Bij de ziekte van Behçet ontstaat het stolsel door de ontsteking van de vaatwand. De trombose kan oppervlakkig zijn, maar ook dieper liggen: bijvoorbeeld in uw hersenen, met als gevolg een herseninfarct. Als de trombose in een kleine ader zit, heeft u last van plaatselijke pijn en roodheid. Als een grotere ader verstopt raakt, is dat meestal in uw onderbeen. Uw onderbeen wordt dan dik, rood, glanzend en pijnlijk. Heeft u trombose in uw slagader? Dan is de bloedtoevoer afgesloten en krijgt u een infarct op de plek waar geen bloedtoevoer meer is. Het weefsel sterft daar af.
 • Verwijde bloedvaten: een ontsteking kan de wand van een bloedvat slap maken. Daardoor wordt uw bloedvat wijder. Die wijde plaats in een bloedvat heet een aneurysma. Dit kan met elk bloedvat gebeuren. U merkt er in eerste instantie niets van. Uiteindelijk kunnen scheurtjes ontstaan in de wand van het bloedvat. Dit doet pijn op de plek van de verslapte ader. Het is belangrijk dat u dan snel medische hulp krijgt: in ernstige gevallen kan dit dodelijk zijn.


Gewrichten

Bij de helft van de mensen met de ziekte van Behçet komt gewrichtsontsteking voor. Meestal gaat het om een of enkele gewrichten. De knie, enkel, pols en elleboog zijn het vaakst ontstoken. Het ontstoken gewricht is pijnlijk, gezwollen en stijf. De gewrichtsontsteking herstelt zich meestal binnen een paar weken tot maanden, maar kan terugkomen. Meestal raakt uw gewricht niet beschadigd.

Nieren
De nieren raken niet vaak ontstoken bij de ziekte van Behçet. Als het toch gebeurt, dan is het verloop meestal mild. U merkt er weinig van. Met laboratoriumonderzoek is eiwit- of bloedverlies in uw urine te meten en een lichte achteruitgang van uw nierfunctie. Een heel enkele keer is het verloop zo ernstig dat de nierfunctie totaal uitvalt.

Hart
Hartinfarcten als gevolg van aderverkalking komen bij Behçet niet vaker voor. Wel zijn er enkele gevallen bekend, zoals een hartinfarct door een ontsteking van de kransslagaderen, een ontsteking van de hartspier zelf of het hartzakje, hartritmestoornissen of hartklepafwijkingen.

Maag en darmen
U kunt ontstekingen krijgen in uw maagdarmkanaal. Deze lijken op de zweertjes in uw mond. Een darmontsteking geeft klachten als zuurbranden, braken, buikpijn, winderigheid en diarree. Soms komt bloedverlies voor. Ook kunt u ernstige darmontstekingen krijgen door bloedvatontsteking of trombose. Hierdoor krijgt u ernstige buikpijn, (bloederige) diarree en koorts. Soms kan dit zelfs tot een perforatie leiden. De klachten lijken erg op de maagdarmklachten als gevolg van de ziekte van Crohn.

Longen
U kunt een ontsteking krijgen in uw longen. Het is mogelijk dat uw ontstoken bloedvaten wijder worden en gaan scheuren. U kunt hierbij last krijgen van kortademigheid, koorts, droge hoest en u voelt zich niet fit.

Overige klachten
Bij de ziekte van Behçet kunt u last krijgen van koorts(aanvallen) waarbij u zich ziek voelt en hevig transpireert.

Contact opnemen met arts
Neem meteen contact op met uw arts als u (een van) de volgende klachten heeft:

 • oogklachten
 • een gezwollen en pijnlijk onderbeen (dit kan wijzen op trombose)
 • plotselinge kortademigheid die snel toeneemt
 • alle verschijnselen die u niet direct kunt plaatsen, zoals verlammingsverschijnselen, gevoelloosheid in handen en voeten, ontstaan van vlekjes op de huid.

Ziekte van Behçet (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?