Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Lyme, ziekte van

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In veel gevallen wil de huisarts uw bloed onderzoeken als hij vermoedt als uw klachten te maken hebben met de ziekte van Lyme. Soms weet de huisarts zeker dat u de ziekte van Lyme heeft.  Als u bijvoorbeeld een grote rode kring (erythema migrans) om een tekenbeet heeft, is bloedonderzoek vaak niet nodig.

Uw bloed kan worden onderzocht op de aanwezigheid van twee soorten antistoffen tegen de Borrelia burgdorferi-bacterie. Het gaat hierbij om de IgM- en IgG-antistof. De IgM-antistoffen worden de eerste weken na besmetting met bacterie door het lichaam aangemaakt. Ze zijn enkele weken na de besmetting in het bloed terug te vinden. Na enkele weken kunnen ze weer verdwijnen en worden er IgG-antistoffen tegen de bacterie aangemaakt. Deze zijn gemiddeld zes weken na de besmetting in het bloed aan te tonen. Het duurt enkele weken voordat het lichaam antistoffen heeft aangemaakt. Het heeft dus geen zin om heel snel na een tekenbeet uw bloed te laten testen.

Heeft u na een tekenbeet last van problemen van het zenuwstelsel? Dan kan dit wijzen op een ontsteking van het zenuwstelsel als gevolg van een infectie met de Borrelia burgdorferi-bacterie. U zult worden verwezen naar een neuroloog of een Lyme centrum. Uw arts zal naast bloedonderzoek ook uw hersenvocht door middel van een ruggenprik onderzoeken op de aanwezigheid van antistoffen tegen de Borrelia burgdorferi-bacterie.

Diagnose soms lastig
Soms kan het voor uw arts lastig zijn om de diagnose helder te krijgen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben.

U heeft geen antistoffen in uw bloed:

  • U krijgt pas enkele weken na een tekenbeet antistoffen in uw bloed. Als de tekenbeet nog kort geleden was, worden deze antistoffen de eerste weken ook nog niet in uw bloed gevonden.
  • Uw klachten worden misschien door een andere (infectie-)ziekte of aandoening veroorzaakt.


U heeft wel antistoffen in uw bloed:

  • U heeft misschien veel langer geleden een infectie met de Borrelia burgdorferi-bacterie doorgemaakt, met of zonder klachten. Dit geldt voor 5 tot 10 procent van de mensen in Nederland met antistoffen in het bloed. Maar het wil niet zeggen dat de klachten van dit moment door de ziekte van Lyme worden veroorzaakt.
  • Soms zijn de klachten en de testuitslagen moeilijk te interpreteren voor de arts. Dit geldt vooral als u langer dan een jaar met klachten loopt.


Er zijn in Nederland een paar Lyme centra waar u zich kunt laten onderzoeken of behandelen. Uw (huis-)arts kan daarmee overleggen of overwegen u daar naartoe te verwijzen.

ziekte van Lyme (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?