Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Lyme, ziekte van

Wat merkt u van de ziekte van Lyme?

Als u besmet raakt met de Borrelia burgdorferi-bacterie, kan dit leiden tot de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme kan verschillende klachten geven. Dit is afhankelijk van hoe lang u de ziekte al heeft en in welk stadium de ziekte zich bevindt.

De drie stadia van de ziekte zijn:

  • vroege of gelokaliseerde ziekte van Lyme
  • vroege verspreide (gedissemineerde) ziekte van Lyme
  • late ziekte van Lyme


In elk stadium van ziekte van Lyme kunt u daarnaast last hebben van griepachtige klachten, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, spierpijn, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen.

Vroege ziekte van Lyme
Als u gebeten bent door een besmette teek, kunt u de eerste tekenen van een besmetting merken aan een egaal gekleurd vlek of een rode, ringvormige uitslag op de plaats van de tekenbeet.
Deze huidverandering verschijnt na enkele dagen tot twee weken na de beet, maar dat kan ook pas na drie maanden zijn. De vlek of ring wordt binnen een paar dagen groter. Uiteindelijk verdwijnen de huidklachten.
Ook als u geen huidveranderingen heeft opgemerkt, kunt u besmet zijn door een teek. U kunt dan bijvoorbeeld last hebben van koorts en griepachtige verschijnselen.

Vroege verspreide ziekte van Lyme
Na een tekenbeet kan de bacterie in de bloedbaan terecht komen. Vanuit de bloedbaan kan deze zich in uw hele lichaam verspreiden. In de medische wereld wordt dat een gedissimineerde infectie genoemd. In het geval van de ziekte van Lyme ontstaan vooral de volgende problemen:

  • Acute problemen met het zenuwstelsel. Er kan bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking ontstaan. De ontsteking gaat vaak samen met een ontsteking in de hersen- of ruggenmergzenuwen. Klachten waar u last van kan krijgen zijn: dubbelzien, gezichtsverlamming, zeer heftige pijn in arm, been of romp. Dit kan samengaan met een doof of tintelend gevoel.
  • Niet-acute problemen met het zenuwstelsel. Deze problemen ontstaan over het algemeen pas op de langere termijn. Voorbeelden van klachten zijn: voorbijgaande verlammingsverschijnselen, krachtverlies, slecht kunnen lopen, pijn en verkramping in hoofd, gezicht en nek, migraine.
  • Gewrichtsontstekingen.
  • Hartritmestoornissen. Uw hart kan heel langzaam gaan kloppen waardoor u kunt flauwvallen.


Late ziekte van Lyme
Als u één jaar na een tekenbeet huidklachten of een gewrichtsontsteking (vaak van de knie) krijgt, wordt dit de late ziekte van Lyme genoemd. Uw huid wordt rood tot paars van kleur, is in het begin vaak verdikt en voelt warm aan. Dit heet acrodermatitis chronica atrophicans. Later kan de huid papierdun worden. Deze huidafwijking komt meestal voor aan armen of benen.

ziekte van Lyme (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?